PROSTE PIECZONE UDKO Z KURCZAKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.96)
Są takie dni, kiedy najprostsze dania są najlepsze i najsmaczniejsze. To prawda, że jeśli mamy składniki wysokiej jakości to nie potrzebujemy ich wiele, by uzyskać danie o wyjątkowym smaku i aromacie.
Wystarczy dobre udko z kurczaka zagrodowego i minimym przypraw, by zrobić prostą pieczeń, która jest naprawdę świetna.


SKŁADNIKI

udko z kurczaka

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki przyprawy curry

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka masła

2 ząbki czosnku świeżego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
190
9,5%
Bialko
17,1g
11,4%
Weglow...
1,9g
0,9%
Tluszcze
12,3g
20,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Udko kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym
  2. Natrzyj je solą, curry i słodką papryką
  3. Przełóż udko do naczynia żaroodpornego i połóż na nim kawałek zimnego masła
  4. Obok ułóż dwa zmiażdżone ząbki czosnku
  5. Piecz około 45 minut w termoobiegu w temperaturze 180 stopni (odkryte)
  6. Podawaj na przykład z pieczonymi ziemniakami


Proste pieczone udko z kurczaka Przepis