PROSTE PIECZONE UDKO Z KURCZAKA Proste pieczone udko z kurczaka KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.96)118 Michał@MilionSmaków Są takie dni, kiedy najprostsze dania są najlepsze i najsmaczniejsze. To prawda, że jeśli mamy składniki wysokiej jakości to nie potrzebujemy ich wiele, by uzyskać danie o wyjątkowym smaku i aromacie. Wystarczy dobre udko z kurczaka zagrodowego i minimym przypraw, by zrobić prostą pieczeń, która jest naprawdę świetna. SKŁADNIKI 1 udko z kurczakapół łyżeczki solipół łyżeczki przyprawy currypół łyżeczki słodkiej papryki mielonej1 łyżeczka masła2 ząbki czosnku świeżego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 190 9,5% Bialko 17,1g 11,4% Weglow... 1,9g 0,9% Tluszcze 12,3g 20,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 499 24,9% Bialko 44,8g 29,9% Weglow... 4,9g 2,4% Tluszcze 32,1g 53,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Udko kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym Natrzyj je solą, curry i słodką papryką Przełóż udko do naczynia żaroodpornego i połóż na nim kawałek zimnego masła Obok ułóż dwa zmiażdżone ząbki czosnku Piecz około 45 minut w termoobiegu w temperaturze 180 stopni (odkryte) Podawaj na przykład z pieczonymi ziemniakami