PROSTE MINI BUŁECZKI
KATEGORIE
Dodatki
Wegańskie
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 4.36)
Proste i małe bułeczki. W zasadzie to małe być nie musza, bo z gotowego ciasta można je zrobić dowolnej wielkości, ale małe mają swój niepodważalny urok. Świeże, puszyste i chrupiące na zewnątrz posmarowane masłem i ciekawymi dodatkami mieszczą się w buzi na raz.
No cóż, trudno się oprzeć.


SKŁADNIKI

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

5 g drożdży

1 łyżeczka białego cukru

pół łyżeczki soli

¼ szklanki wody

pół łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
252
12,6%
Bialko
7,2g
4,8%
Weglow...
42,6g
21,3%
Tluszcze
5,1g
8,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuść drożdże w letniej wodzie
  2. Dodaj cukier i wymieszaj
  3. Wsyp do miski obie mąki
  4. Dodaj sól i wlej roztwór drożdzy oraz oliwę
  5. Zagniataj aż będzie miało jednolitą konsystencję (no, minimum 5 minut)
  6. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
  8. Odrywaj od ciasta kawałki mniejsze od dłoni
  9. Formuj z nich kulki i kładź na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Zrób małe nacięcie nożem na górze każdej bułki
  11. Możesz przed wstawieniem blachy do piekarnika posmarować bułeczki białkiem jajka i posypać ziarnami, czy solą, ale nie jest to konieczne
  12. Piecz około 15 minut w termoobiegu aż będzie widać, że przyrumieniają się od góry


Proste mini bułeczki Przepis

Proste mini bułeczki Przepis

Proste mini bułeczki Przepis