PROSTE MINI BUŁECZKI Proste mini bułeczki KATEGORIE Dodatki Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 4.36)11 Michał@MilionSmaków Proste i małe bułeczki. W zasadzie to małe być nie musza, bo z gotowego ciasta można je zrobić dowolnej wielkości, ale małe mają swój niepodważalny urok. Świeże, puszyste i chrupiące na zewnątrz posmarowane masłem i ciekawymi dodatkami mieszczą się w buzi na raz. No cóż, trudno się oprzeć. SKŁADNIKI pół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej5 g drożdży1 łyżeczka białego cukrupół łyżeczki soli¼ szklanki wodypół łyżki oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 252 12,6% Bialko 7,2g 4,8% Weglow... 42,6g 21,3% Tluszcze 5,1g 8,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 53 2,7% Bialko 1,5g 1% Weglow... 9g 4,5% Tluszcze 1,1g 1,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozpuść drożdże w letniej wodzieDodaj cukier i wymieszajWsyp do miski obie mąkiDodaj sól i wlej roztwór drożdzy oraz oliwęZagniataj aż będzie miało jednolitą konsystencję (no, minimum 5 minut)Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minutRozgrzej piekarnik do 220 stopniOdrywaj od ciasta kawałki mniejsze od dłoniFormuj z nich kulki i kładź na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczeniaZrób małe nacięcie nożem na górze każdej bułkiMożesz przed wstawieniem blachy do piekarnika posmarować bułeczki białkiem jajka i posypać ziarnami, czy solą, ale nie jest to koniecznePiecz około 15 minut w termoobiegu aż będzie widać, że przyrumieniają się od góry