PROSTY CHLEB NA JOGURCIE Prosty chleb na jogurcie KATEGORIE Śniadania Przekąski Lekkie i zdrowe Wielkanoc CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.94)151 Kasia@MilionSmaków Łatwiejszego chleba już chyba naprawdę nie da się wymyślić. Mało tego - niektórym smakuje on bardziej niż ten wypiekany na drożdżach. A skoro już jesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeżeli jeszcze Wam mało możecie podkręcić wartość odżywczą tego cudownego wypieku dodatkiem nasion chia, słusznie uznawanych za jedno z tzw. superfoods. Ten rodzaj chleba idealnie nadaje się na dni, gdy mamy naprawdę mało czasu. Wystarczy tylko połączyć składniki i wstawić chleb do pieca, bez potrzeby odstawiania go do wyrośnięcia. SKŁADNIKI 585 g mąki pszennej pełnoziarnistej650 g jogurtu naturalnego4 łyżki otrąb pszennych2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżki cukru trzcinowego1½ łyżeczki soli1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej1½ łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka nasion chia Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 211 10,6% Bialko 8,1g 5,4% Weglow... 31g 15,5% Tluszcze 5,3g 8,8% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z włączonym termoobiegiem. Keksówkę o wymiarach 12 x 30 cm wysmaruj oliwą i dokładnie posyp otrębami - zarówno spód, jak i boki. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, sól, słodką paprykę, sodę oczyszczoną i nasiona chia. Stopniowo dodawaj jogurt naturalny wyrabiając ciasto ręką aż będzie wilgotne i zwarte. Przełóż ciasto do keksówki, wierzch posyp odrobiną mąki. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na głębokość ok. 1,5 cm. Wierzch posyp otrębami. Foremkę wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez ok. 40 minut aż chleb się dobrze zarumieni. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i ostudź na kratce piekarnikowej.