PROSTY CHLEB ZIOŁOWY Prosty chleb ziołowy KATEGORIE Śniadania Kuchnia polska Kolacje Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.3)5 Kasia@MilionSmaków Swoją przygodę z pieczeniem chleba postanowiłam rozpocząć od czegoś sprawdzonego i prostego. Po przejrzeniu kilku książek i bloga White plate wybór padł na podstawowy chleb pszenny na drożdżach. Do jego upieczenia nie wykorzystywałam żadnego specjalistycznego sprzętu jak maszyna do pieczenia czy specjalne garnki. Ciasto wyrabiałam ręką, rosło o własnych siłach na grzejniku a piekłam w zwykłej foremce keksówce w piekarniku. Chleb wyszedł rewelacyjny - w środku miękki i puszysty z apetyczną chrupiącą skórką. Teraz pora na kolejne eksperymenty. Ich efekty zaprezentuję już wkrótce :) SKŁADNIKI 450 g mąki pszennej (chlebowej typu 750)300 ml wody (+ 2 łyżki)20 g drożdży (świeżych)2 łyżki oliwy z oliwek (+ do wysmarowania)2 łyżki koperku (świeżego)1½ łyżeczki soli1 łyżeczka białego cukru2 łyżki otrąb pszennych (do wysypania formy) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 220 11% Bialko 5,7g 3,8% Weglow... 38,7g 19,4% Tluszcze 4,5g 7,5% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pokruszone drożdże wymieszaj w kubeczku z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut żeby zaczęły pracować (powinny się lekko spienić). Zaczyn połącz z pozostałymi składnikami i ręką wyrób gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (tu przydaje się włączony grzejnik). Formę keksówkę o długości ok. 30 cm posmaruj oliwą i wysyp otrębami. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki, wyrównaj i posmaruj wierzch oliwą. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni - ja piekłam w termoobiegu ale z funkcją grzania góra-dół też powinno się udać. Wstaw chleb do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Na mniej więcej ostatnie 10 minut pieczenia przykryj chleb folią aluminiową żeby nie przypiekł się zbyt mocno. Po upieczeniu wyłóż chleb z foremki i studź na kratce piekarnikowej. Do krojenia przyda się duży, ostry nóż, np. ceramiczny, zwłaszcza jeżeli pieczywo jest bardzo świeże.