PROSTY CHLEB ZIOŁOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.3)
Swoją przygodę z pieczeniem chleba postanowiłam rozpocząć od czegoś sprawdzonego i prostego. Po przejrzeniu kilku książek i bloga White plate wybór padł na podstawowy chleb pszenny na drożdżach. Do jego upieczenia nie wykorzystywałam żadnego specjalistycznego sprzętu jak maszyna do pieczenia czy specjalne garnki. Ciasto wyrabiałam ręką, rosło o własnych siłach na grzejniku a piekłam w zwykłej foremce keksówce w piekarniku.
Chleb wyszedł rewelacyjny - w środku miękki i puszysty z apetyczną chrupiącą skórką. Teraz pora na kolejne eksperymenty. Ich efekty zaprezentuję już wkrótce :)


SKŁADNIKI

450 g mąki pszennej (chlebowej typu 750)

300 ml wody (+ 2 łyżki)

20 g drożdży (świeżych)

2 łyżki oliwy z oliwek (+ do wysmarowania)

2 łyżki koperku (świeżego)

1½ łyżeczki soli

1 łyżeczka białego cukru

2 łyżki otrąb pszennych (do wysypania formy)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
220
11%
Bialko
5,7g
3,8%
Weglow...
38,7g
19,4%
Tluszcze
4,5g
7,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokruszone drożdże wymieszaj w kubeczku z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut żeby zaczęły pracować (powinny się lekko spienić).
  2. Zaczyn połącz z pozostałymi składnikami i ręką wyrób gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (tu przydaje się włączony grzejnik).
  3. Formę keksówkę o długości ok. 30 cm posmaruj oliwą i wysyp otrębami.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki, wyrównaj i posmaruj wierzch oliwą. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. 
  5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni - ja piekłam w termoobiegu ale z funkcją grzania góra-dół też powinno się udać.
  6. Wstaw chleb do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Na mniej więcej ostatnie 10 minut pieczenia przykryj chleb folią aluminiową żeby nie przypiekł się zbyt mocno.
  7. Po upieczeniu wyłóż chleb z foremki i studź na kratce piekarnikowej. 
  8. Do krojenia przyda się duży, ostry nóż, np. ceramiczny, zwłaszcza jeżeli pieczywo jest bardzo świeże.


Prosty chleb ziołowy Przepis

Prosty chleb ziołowy Przepis