PROSTY GULASZ WOŁOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.12)
Klasyczny, prosty gulasz, który zawiera bardzo mało składników, ale smakuje wyśmienicie.
Nadaje się idealnie jako obiad lub jako nadzienie do placków po węgiersku.


SKŁADNIKI

500 g wołowiny (na gulasz)

cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku świeżego

1 szklanka czerwonej papryki marynowanej/konserwowej

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

pół łyżeczki kminku

pół łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej odrobinę oleju rzepakowego do głębokiej patelni
  2. Wrzuć posiekaną cebulę
  3. Podsmaż ją kilka minut często mieszając
  4. Dodaj pokrojone w centymetrową kostkę mięso wołowe
  5. Wlej szklankę wody i przykryj
  6. Duś około pół godziny aż mięso zacznie mięknąć
  7. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy
  8. Duś jeszcze około godziny
  9. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek


Prosty gulasz wołowy Przepis