PROSTY KOTLET SEROWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.1)
Kolejne z dań, które pamiętam z dzieciństwa i o którym zapomniałem później na lata. Co prawda nie jadałem go w domu, ale obowiązkowo trafiało się na koloniach i obozach w czasie wakacji. Później przypomniałem sobie o nim na studiach (obiad w wersji ekonomicznej), no i całkiem niedawno.
Smaczne i łatwe w przygotowaniu i do tego smakuje świetnie. Warto spróbować.


SKŁADNIKI

jajko

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek bułki tartej

300 g sera żółtego (dwa plastry sera salami około 1,5cm grubości)

2 łyżki masła

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu

2 szczypty słodkiej papryki mielonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
341
17,1%
Bialko
18,4g
12,3%
Weglow...
19,9g
10%
Tluszcze
20,7g
34,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Roztrzep jajko na płaskim talerzu i dodaj do niego przyprawy
  2. Na drugi talerz wysyp mąkę a na trzeci bułkę tartą
  3. Plaster sera porysuj widelcem (żeby powierzchnia nie była gładka jak po przecięciu nożem - w ten sposób łatwiej przyklei się panierka)
  4. Obtocz ser w mące, następnie w jajku i w bułce
  5. Powtórz to dwa albo trzy razy - tak żeby cały ser był dokładnie oblepiony panierką
  6. Rozgrzej masło na patelni
  7. Włóż ser i smaż 5 minut z każdej strony (krócej, jeśli masz wysoką temperaturę i panierka zacznie się przypalać)
  8. Kotlet trzeba podawać koniecznie gorący, kiedy ser w środku jest półpłynny


Prosty kotlet serowy Przepis

Prosty kotlet serowy Przepis

Prosty kotlet serowy Przepis