PROSTY KOTLET SEROWY Prosty kotlet serowy KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.1)84 Michał@MilionSmaków Kolejne z dań, które pamiętam z dzieciństwa i o którym zapomniałem później na lata. Co prawda nie jadałem go w domu, ale obowiązkowo trafiało się na koloniach i obozach w czasie wakacji. Później przypomniałem sobie o nim na studiach (obiad w wersji ekonomicznej), no i całkiem niedawno. Smaczne i łatwe w przygotowaniu i do tego smakuje świetnie. Warto spróbować. SKŁADNIKI 1 jajko6 łyżek mąki pszennej6 łyżek bułki tartej300 g sera żółtego (dwa plastry sera salami około 1,5cm grubości)2 łyżki masła2 szczypty soli2 szczypty mielonego pieprzu2 szczypty słodkiej papryki mielonej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 341 17,1% Bialko 18,4g 12,3% Weglow... 19,9g 10% Tluszcze 20,7g 34,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 884 44,2% Bialko 47,7g 31,8% Weglow... 51,5g 25,8% Tluszcze 53,5g 89,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Roztrzep jajko na płaskim talerzu i dodaj do niego przyprawy Na drugi talerz wysyp mąkę a na trzeci bułkę tartą Plaster sera porysuj widelcem (żeby powierzchnia nie była gładka jak po przecięciu nożem - w ten sposób łatwiej przyklei się panierka) Obtocz ser w mące, następnie w jajku i w bułce Powtórz to dwa albo trzy razy - tak żeby cały ser był dokładnie oblepiony panierką Rozgrzej masło na patelni Włóż ser i smaż 5 minut z każdej strony (krócej, jeśli masz wysoką temperaturę i panierka zacznie się przypalać) Kotlet trzeba podawać koniecznie gorący, kiedy ser w środku jest półpłynny