PROSTY TATAR WOŁOWY Prosty tatar wołowy KATEGORIE Przekąski Mięsne Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.2)10 Michał@MilionSmaków Tatar to klasyczne polskie danie. Mimo to rzadko jemy je w domu. Kiedyś tatar był nieodłączną częścią polskich wesel, ale teraz z przykrością zauważam, że na większości obecnie nie ma go w menu. Za to można dziś zjeść tatara w większość miejsc gdzie alkohol sprzedają za 4 zł a przekąski za 8 zł. Mimo wszystko najlepszy wyjdzie nam, jeśli go zrobimy samemu - polecam. SKŁADNIKI 250 g polędwicy wołowej¼ szt. cebuli2 łyżki oliwy z oliwek¼ łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)1 żółtko Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 262 13,1% Bialko 21,4g 14,3% Weglow... 0,7g 0,4% Tluszcze 18,7g 31,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 887 44,3% Bialko 72,7g 48,5% Weglow... 2,5g 1,3% Tluszcze 63,5g 105,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mięso wyjąć z lodówki na tyle wcześnie żeby doszło do temperatury pokojowej Drobno posiekać polędwicę lub jeśli wolicie to zmielić ją na tatar Wyłożyć mięso na talerz, uformować z niego okrąg i zrobić na środku wgłębienie na żółtko Drobno posiekać cebulę i posypać ją na mięso Ułożyć żółtko we wgłębieniu Polać oliwą z oliwek Oprószyć solą i pieprzem Tatar jest gotowy do podania - przed jedzeniem wystarczy go dokładnie wymieszać