PROSTY TATAR WOŁOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.2)
Tatar to klasyczne polskie danie. Mimo to rzadko jemy je w domu. Kiedyś tatar był nieodłączną częścią polskich wesel, ale teraz z przykrością zauważam, że na większości obecnie nie ma go w menu. Za to można dziś zjeść tatara w większość miejsc gdzie alkohol sprzedają za 4 zł a przekąski za 8 zł. Mimo wszystko najlepszy wyjdzie nam, jeśli go zrobimy samemu - polecam.


SKŁADNIKI

250 g polędwicy wołowej

¼ szt. cebuli

2 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

żółtko

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
262
13,1%
Bialko
21,4g
14,3%
Weglow...
0,7g
0,4%
Tluszcze
18,7g
31,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso wyjąć z lodówki na tyle wcześnie żeby doszło do temperatury pokojowej
  2. Drobno posiekać polędwicę lub jeśli wolicie to zmielić ją na tatar
  3. Wyłożyć mięso na talerz, uformować z niego okrąg i zrobić na środku wgłębienie na żółtko
  4. Drobno posiekać cebulę i posypać ją na mięso
  5. Ułożyć żółtko we wgłębieniu
  6. Polać oliwą z oliwek
  7. Oprószyć solą i pieprzem
  8. Tatar jest gotowy do podania - przed jedzeniem wystarczy go dokładnie wymieszać


Prosty tatar wołowy Przepis

Prosty tatar wołowy Przepis