PRZEKĄSKA Z NEREK KRÓLIKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.65)
Przekąska przede wszystkim dla miłośników podrobów. Ale nie tylko ;)
Delikatne nerki królika podsmażone i długo gotowane z dodatkiem cebulki i akcentem boczku. Tę przekąskę trzeba jeść widelcem a nie rękami, ale to wcale nie jest przeszkoda. Zwłaszcza kiedy już jej się spróbuje pierwszy raz.


SKŁADNIKI

2 szt. nerek królika

1 plasterek wędzonego boczku

cebula

bulion warzywny (tyle żeby w garnku przykryło nerki)

1 łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Nerki królika dokładnie obierz z błonek i delikatnie odkrój tłuszcz
  2. Pokrojony w paski boczek podsmaż na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz
  3. Zdejmij boczek i odłóż
  4. Włóż nerki na patelnię i podsmaż tak, żeby się przyrumieniły z każdej strony
  5. Zdejmij nerki z patelni i odłóż
  6. Przekrój cebulę na pół a następnie pokrój na plasterki
  7. Wrzuć na patelnię i podsmażaj aż zrobi się złocista
  8. Zagotuj bulion w małym rondelku i wrzuć nerki
  9. Gotuj około 30 minut
  10. Dodaj boczek i cebulę i gotuj jeszcze 15 minut
  11. Odcedź składniki dania z bulionu
  12. Przełóż je na mały talerzyk i posyp drobno posiekaną pietruszką


Przekąska z nerek królika Przepis

Przekąska z nerek królika Przepis