PRZEKĄSKA Z NEREK KRÓLIKA Przekąska z nerek królika KATEGORIE Przekąski Kuchnia polska Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.65)56 Michał@MilionSmaków Przekąska przede wszystkim dla miłośników podrobów. Ale nie tylko ;) Delikatne nerki królika podsmażone i długo gotowane z dodatkiem cebulki i akcentem boczku. Tę przekąskę trzeba jeść widelcem a nie rękami, ale to wcale nie jest przeszkoda. Zwłaszcza kiedy już jej się spróbuje pierwszy raz. SKŁADNIKI 2 szt. nerek królika1 plasterek wędzonego boczku1 cebulabulion warzywny (tyle żeby w garnku przykryło nerki)1 łyżka natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Nerki królika dokładnie obierz z błonek i delikatnie odkrój tłuszcz Pokrojony w paski boczek podsmaż na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz Zdejmij boczek i odłóż Włóż nerki na patelnię i podsmaż tak, żeby się przyrumieniły z każdej strony Zdejmij nerki z patelni i odłóż Przekrój cebulę na pół a następnie pokrój na plasterki Wrzuć na patelnię i podsmażaj aż zrobi się złocista Zagotuj bulion w małym rondelku i wrzuć nerki Gotuj około 30 minut Dodaj boczek i cebulę i gotuj jeszcze 15 minut Odcedź składniki dania z bulionu Przełóż je na mały talerzyk i posyp drobno posiekaną pietruszką