PRZEPIÓRKI SINATRY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 2.88)
Jest to jedno z dań podawanych w karcie restauracji Artiego Bucco w kultowym już serialu "Rodzina Soprano". Potrawa została trochę przeze mnie zmodyfikowana.
Lekkie mięso przepiórek zatopione w winnej zalewie dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych wszystkim zmysłom...


SKŁADNIKI

8 szt. przepiórek (najlepiej z hodowli ekologicznej)

200 g szynki tradycyjnej (z przyprawami np. z papryką, koperkiem)

2 łyżki pomidorów suszonych (drobno posiekanych)

1 szklanka wina białego wytrawnego

1 łyżka rozmarynu suszonego

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżka ziół prowansalskich

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C .
  2. Posiekane pomidory i szynkę wymieszać ze sobą i do środka każdej przepiórki włożyć trochę masy. Kuchennym sznurkiem związać nóżki.
  3. Przepiórki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  4. Wlać wino, dodać rozmaryn, zioła prowansalskie, czosnek, sól i pieprz do smaku.
  5. Piec pod przykryciem godzinę.
  6. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze 35 minut, podlewając kilkakrotnie wytworzonym sosem, aż przepiórki będą miękkie i przyrumienione.
  7. Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.


Przepiórki Sinatry Przepis

Przepiórki Sinatry Przepis

Przepiórki Sinatry Przepis

Przepiórki Sinatry Przepis