PRZYPRAWA GARAM MASALA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Garam masala jest bazą wielu potraw kuchni indyjskiej. Nie jest łatwo dostać ją w sklepie dlatego postanowiłam przygotować jej domową wersję. Nie jest to przepis oryginalny - bardziej moja jego interpretacja bazująca na składnikach łatwo dostępnych w Polsce. Jeżeli jesteście dobrze zaopatrzeni w przyprawy być może nie będzie nawet potrzeby wychodzić do sklepu.
Przygotowanie jest banalnie proste. Gotową mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.


SKŁADNIKI

3 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki ziaren gorczycy

¼ łyżki pieprzu cytrynowego

1½ łyżeczki kardamonu

2 łyżki kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki podsmaż na suchej patelni. 
  2. Gdy uwolnią aromaty przesyp zawartość patelni do młynka do kawy i dokładnie zmiel do konsystencji proszku. 
  3. Ostudź i przesyp do szczelnie zamkniętego słoiczka. 


Przyprawa Garam masala Przepis