PRZYPRAWA GARAM MASALA Przyprawa Garam masala KATEGORIE Dodatki Wegańskie Kuchnia indyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.67)3 Kasia@MilionSmaków Garam masala jest bazą wielu potraw kuchni indyjskiej. Nie jest łatwo dostać ją w sklepie dlatego postanowiłam przygotować jej domową wersję. Nie jest to przepis oryginalny - bardziej moja jego interpretacja bazująca na składnikach łatwo dostępnych w Polsce. Jeżeli jesteście dobrze zaopatrzeni w przyprawy być może nie będzie nawet potrzeby wychodzić do sklepu. Przygotowanie jest banalnie proste. Gotową mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku. SKŁADNIKI 3 łyżki wiórków kokosowych2 łyżki ziaren gorczycy¼ łyżki pieprzu cytrynowego1½ łyżeczki kardamonu2 łyżki kminu rzymskiego (kuminu)1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki podsmaż na suchej patelni. Gdy uwolnią aromaty przesyp zawartość patelni do młynka do kawy i dokładnie zmiel do konsystencji proszku. Ostudź i przesyp do szczelnie zamkniętego słoiczka.