PSTRĄG PIECZONY W POMIDORACH
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.69)
Pstrąg to ryba, która świetnie komponuje się z pomidorami. To proste danie z diety South Beach z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią dania rybne jak i wyraźny smak pomidora z dodatkiem pietruszki.
Danie robi się szybko, jest smaczne i bardzo lekkie.


SKŁADNIKI

300 g pstrąga (Filet lub płat)

pomidor (lub 2 jeśli nie jest duży)

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki natki pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
132
6,6%
Bialko
11,4g
7,6%
Weglow...
2,2g
1,1%
Tluszcze
8,5g
14,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj rybę i osusz ręcznikiem papierowym
  2. Sparz pomidora i ściągnij z niego skórę
  3. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą
  4. Pokrój pomidora w plasterki i ułóż na dnie naczynia
  5. Na pomidorach połóż pstrąga
  6. Skrop go sokiem z cytryny
  7. Posyp solą i pieprzem
  8. Rozsmaruj na rybie koncentrat pomidorowy
  9. Piecz okryte około 20 minut w temperaturze 180 stopni w termoobiegu
  10. Przed podaniem posyp pociętą natką pietruszki


Pstrąg pieczony w pomidorach Przepis

Pstrąg pieczony w pomidorach Przepis

Pstrąg pieczony w pomidorach Przepis