PSTRĄG PIECZONY W POMIDORACH Pstrąg pieczony w pomidorach KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.15)13 Michał@MilionSmaków Pstrąg to ryba, która świetnie komponuje się z pomidorami. To proste danie z diety South Beach z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią dania rybne jak i wyraźny smak pomidora z dodatkiem pietruszki. Danie robi się szybko, jest smaczne i bardzo lekkie. SKŁADNIKI 300 g pstrąga (Filet lub płat)1 pomidor (lub 2 jeśli nie jest duży)3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżka soku z cytryny4 łyżki natki pietruszkisólpieprz czarny mielony2 łyżki oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 132 6,6% Bialko 11,4g 7,6% Weglow... 2,2g 1,1% Tluszcze 8,5g 14,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 781 39,1% Bialko 67,3g 44,9% Weglow... 12,7g 6,4% Tluszcze 50,4g 84% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umyj rybę i osusz ręcznikiem papierowymSparz pomidora i ściągnij z niego skóręNaczynie żaroodporne natłuść oliwąPokrój pomidora w plasterki i ułóż na dnie naczyniaNa pomidorach połóż pstrągaSkrop go sokiem z cytrynyPosyp solą i pieprzemRozsmaruj na rybie koncentrat pomidorowyPiecz okryte około 20 minut w temperaturze 180 stopni w termoobieguPrzed podaniem posyp pociętą natką pietruszki