PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI Pstrąg pieczony z warzywami KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.83)3 Kasia@MilionSmaków Właściwie jedynym minusem pstrąga jest duża ilość ości. Cała reszta to plusy - delikatne, białe, chude mięso, stosunkowo duża jak na ryby słodkowodne zawartość kwasów omega-3, łatwe przygotowanie... Najpopularniejszą formą przygotowania pstrąga jest pieczenie lub grillowanie w folii. Ale gwarantuję Wam, że moja propozycja jest równie smaczna - pstrąga pieczemy w piekarniku obłożonego warzywami a po wyjęciu zyskujemy pełen obiad z jednego naczynia. Smacznego! SKŁADNIKI 1 pstrąg200 g ziemniaków1½ szt. pomidorówpół cukinii1 czosnek świeżykoperek (świeży)pół cytryny2 łyżki oleju rzepakowegosólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Ziemniaki umyj (młodych nie musisz obierać), pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm i gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Pomidory pokrój w dość duże kawałki, cukinię w plastry o szerokości ok. 1 cm, główkę czosnku przekrój na pół w poprzek. Dużą formę do zapiekania wysmaruj olejem rzepakowym i wyłóż do niej warzywa. Pstrąga umyj, wysusz i natnij w kilku miejscach. Do środka włóż trochę świeżego koperku i kawałki cytryny. Rybę ułóż na warzywach. Całość posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut - aż warzywa zmiękną. Pstrąga podawaj skropionego sokiem z cytryny.