PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Właściwie jedynym minusem pstrąga jest duża ilość ości. Cała reszta to plusy - delikatne, białe, chude mięso, stosunkowo duża jak na ryby słodkowodne zawartość kwasów omega-3, łatwe przygotowanie...
Najpopularniejszą formą przygotowania pstrąga jest pieczenie lub grillowanie w folii. Ale gwarantuję Wam, że moja propozycja jest równie smaczna - pstrąga pieczemy w piekarniku obłożonego warzywami a po wyjęciu zyskujemy pełen obiad z jednego naczynia.
Smacznego!


SKŁADNIKI

pstrąg

200 g ziemniaków

1½ szt. pomidorów

pół cukinii

czosnek świeży

koperek (świeży)

pół cytryny

2 łyżki oleju rzepakowego

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki umyj (młodych nie musisz obierać), pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm i gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  3. Pomidory pokrój w dość duże kawałki, cukinię w plastry o szerokości ok. 1 cm, główkę czosnku przekrój na pół w poprzek. 
  4. Dużą formę do zapiekania wysmaruj olejem rzepakowym i wyłóż do niej warzywa. 
  5. Pstrąga umyj, wysusz i natnij w kilku miejscach. Do środka włóż trochę świeżego koperku i kawałki cytryny
  6. Rybę ułóż na warzywach. 
  7. Całość posyp solą i pieprzem
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut - aż warzywa zmiękną. 
  9. Pstrąga podawaj skropionego sokiem z cytryny. 


Pstrąg pieczony z warzywami Przepis

Pstrąg pieczony z warzywami Przepis