PULPECIKI PO GRECKU - KEFTEDES
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.1)
Kolejna wersja pulpetów z mięsa mielonego, tym razem po grecku. Dodatek serka sałatkowego i oliwek ze szczyptą cynamonu odmieni zwykłe mielone w bardziej wyrafinowany posiłek i pozwoli odkryć nowe smaki. Danie idealnie sprawdzi się kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, ale chcemy zjeść coś konkretnego:)
Przepis z małymi zmianami pochodzi z lidlowej książki Pascal kontra Okrasa.


SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 szt. cebuli

200 g przecieru pomidorowego

15 g koncentratu pomidorowego

pół łyżeczki cynamonu

60 g sera feta (lub sera sałatkowego typu greckiego)

50 g oliwek czarnych (greckich)

3 kromki chleba

3 łyżki brandy

jajko

¼ szklanki mleka 2%

3 łyżki oliwy z oliwek

pół szklanki wody

natka pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

makaron capellini (nitki) pełnoziarnisty (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebule pokroić na ćwiartki, posiekać natkę pietruszki, wrzucić wszystko do miksera lub blendera i zmiksować.
  2. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucić połowę zawartości miksera i smażyć około 2 minut.
  3. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat, łyżkę brandy i wymieszać.
  4. Przyprawić solą oraz pieprzem i podduszać uważając aby sos się nie przypalił.
  5. Cały czas mieszając dodać wodę, gotować, aż sos zgęstnieje i odstawić.
  6. Oliwki pokroić w talarki, a ser w kostkę.
  7. Obrać chleb ze skórki, miąższ wrzucić do miski, rozdrobnić, dodać mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, a także pokrojone oliwki i ser oraz 2 łyżki brandy.
  8. Do mieszanki dodać mięso mielone  oraz jajko i doprawić cynamonem, solą i pieprzem.
  9. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  10. Uformować małe pulpety i usmażyć.
  11. Przełożyć pulpety do sosu i poddusić razem jeszcze około 5 minut.
  12. Wyłożyć pulpety na talerze, polać sosem. Podawać same lub np. z makaronem pełnoziarnistym.


Pulpeciki po grecku - Keftedes Przepis

Pulpeciki po grecku - Keftedes Przepis