PULPECIKI W SOSIE AZJATYCKIM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Pulpeciki z mięsa mielonego w lekko orientalnej odsłonie. Wszystko za sprawą aromatycznego sosu na bazie mleczka kokosowego i przypraw. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Inspiracją był przepis Pascala Brodnickiego.


SKŁADNIKI

600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

10 g masła

2 szt. ostrej papryki mielonej

3 łyżeczki świeżej bazylii (posiekanej)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 ząbki czosnku świeżego

szczypta cynamonu

cebula

1 łyżeczka pieprzu cayenne

3 łyżki oleju kokosowego

1 opakowanie pomidorów w puszce (lub przecier pomidorowy)

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

300 ml mleka kokosowego

szczypta imbiru mielonego

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso mielone włożyć do miski, dodać pieprz cayenne, rozdrobniony ząbek czosnku, cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz posiekaną bazylię i dokładnie wymieszać.
  2. Jedną ostrą papryczkę rozciąć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem, a następnie uformować pulpeciki.
  4. Rozgrzać głęboką patelnie lub wok, rozpuścić masło i lekko podsmażyć pulpeciki.
  5. W międzyczasie przygotować sos: cebulę i czosnek drobno posiekać, ostrą papryczkę pokroić razem z pestkami i całość podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać pomidory w puszce, mleczko kokosowe, sos sojowy i małą szczyptę imbiru
  6. Pulpeciki zalać przygotowanym sosem i gotować około 10 minut.
  7. Najlepiej podawać z ryżem.


Pulpeciki w sosie azjatyckim Przepis

Pulpeciki w sosie azjatyckim Przepis

Pulpeciki w sosie azjatyckim Przepis