PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.39)
Pulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw.

Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI

Sos

cebula

160 g selera naciowego (2 łodygi)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka tymianku suszonego

500 g pomidorów (pokrojonych lub zmiksowanych)

1¼ szklanki wody

sól

pieprz czarny mielony

Mięso

500 g mięsa mielonego z indyka

jajko

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki sera parmezanu (startego)

1 łyżka cebuli (drobno posiekanej)

2 łyżki selera naciowego ( posiekanych liści)

tymianek suszony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
90
4,5%
Bialko
6,4g
4,2%
Weglow...
2,5g
1,3%
Tluszcze
6,1g
10,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę i seler do sosu zmiksować lub pokroić drobno.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać zmiksowaną cebulę z selerem oraz tymianek i dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut.
  3. Dodać pomidory, wodę, doprawić solą i pieprzem, zaczekać aż się zagotuje,a następnie zmniejszyć ogień i zostawić by się powoli dusiło, w tym czasie zająć się pulpetami.
  4. Wszystkie składniki na pulpety (mięso) wymieszać i uformować małe klopsiki.
  5. Wkładać delikatnie pulpety do sosu i dusić przez ok. 30 minut, aż będą całkowicie ugotowane.
  6. Podawać same lub z dodatkami np. ziemniaczkami i marchewką z groszkiem.


Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Przepis

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Przepis

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Przepis

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Przepis