PUREE Z BRUKWI Puree z brukwi KATEGORIE Wegetariańskie Kuchnia polska Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.61)22 Michał@MilionSmaków Puree prawie zawsze jest dobrym dodatkiem do obiadu. Kiedyś było tylko z ziemniaków a teraz coraz popularniejsze są jego przeróżne wersje: z selera, groszku, marchwi, kalafiora. Długo by wymieniać. Dziś powrót do korzeni - do warzywa, które kiedyś było popularne w Polsce a teraz w kuchni używane jest niezbyt często. SKŁADNIKI 300 g brukwi300 g ziemniaków¼ szklanki śmietany kremówki 36%¼ opakowania masła1 łyżeczka mielonego pieprzu1 łyżeczka soli2 łyżki natki pietruszki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 119 5,9% Bialko 1,5g 1% Weglow... 9,3g 4,6% Tluszcze 8,6g 14,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 220 11% Bialko 2,7g 1,8% Weglow... 17,2g 8,6% Tluszcze 16g 26,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz brukiew i ziemniaki Przekrój ziemniaki na ćwiartki a brukiew na kostkę o boku około centymetra Wrzuć warzywa do gotującej się wody Gotuj około 30 minut aż będą miękkie Odsącz je Dodaj śmietanę, masło, sól i pieprz Dokładnie rozgnieć i wymieszaj lub użyj blendera Przed podaniem posyp drobno posiekaną pietruszką