PUREE Z BRUKWI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.61)
Puree prawie zawsze jest dobrym dodatkiem do obiadu. Kiedyś było tylko z ziemniaków a teraz coraz popularniejsze są jego przeróżne wersje: z selera, groszku, marchwi, kalafiora. Długo by wymieniać.
Dziś powrót do korzeni - do warzywa, które kiedyś było popularne w Polsce a teraz w kuchni używane jest niezbyt często.


SKŁADNIKI

300 g brukwi

300 g ziemniaków

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

¼ opakowania masła

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

2 łyżki natki pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
119
5,9%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
9,3g
4,6%
Tluszcze
8,6g
14,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz brukiew i ziemniaki
  2. Przekrój ziemniaki na ćwiartki a brukiew na kostkę o boku około centymetra
  3. Wrzuć warzywa do gotującej się wody
  4. Gotuj około 30 minut aż będą miękkie
  5. Odsącz je
  6. Dodaj śmietanę, masło, sól i pieprz
  7. Dokładnie rozgnieć i wymieszaj lub użyj blendera
  8. Przed podaniem posyp drobno posiekaną pietruszką


Puree z brukwi Przepis

Puree z brukwi Przepis