PUREE Z DYNI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Dynia to znacznie więcej witamin i mikroelementów niż ziemniaki. Warto ją połączyć z ziemniakami i stworzyć puree, które dostarczy nam poza wartościami odżywczymi także więcej smaku i koloru na talerzu niż klasyczna wersja tego dania.


SKŁADNIKI

2 szt. ziemniaków

200 g dyni

1 łyżka masła

pół łyżeczki soli

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
55
2,7%
Bialko
1,1g
0,7%
Weglow...
7,5g
3,7%
Tluszcze
2,2g
3,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie
  2. Dynię ugotować w wodzie lub na parze aż będzie miękka
  3. Po odcedzeniu włożyć je do garnka lub miski dodać masło i sól i dokładnie rozgnieść
  4. Wymieszać aż puree będzie miało jednolity kolor
  5. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem


Puree z dyni Przepis

Puree z dyni Przepis

Puree z dyni Przepis