PUREE Z DYNI Puree z dyni KATEGORIE Wegetariańskie Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Dynia to znacznie więcej witamin i mikroelementów niż ziemniaki. Warto ją połączyć z ziemniakami i stworzyć puree, które dostarczy nam poza wartościami odżywczymi także więcej smaku i koloru na talerzu niż klasyczna wersja tego dania. SKŁADNIKI 2 szt. ziemniaków200 g dyni1 łyżka masłapół łyżeczki solipieprz czarny mielony (świeżo zmielony) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 55 2,7% Bialko 1,1g 0,7% Weglow... 7,5g 3,7% Tluszcze 2,2g 3,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 108 5,4% Bialko 2,2g 1,5% Weglow... 14,7g 7,4% Tluszcze 4,4g 7,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie aż będą miękkieDynię ugotować w wodzie lub na parze aż będzie miękkaPo odcedzeniu włożyć je do garnka lub miski dodać masło i sól i dokładnie rozgnieśćWymieszać aż puree będzie miało jednolity kolorOprószyć świeżo zmielonym pieprzem