PUREE Z KALAFIORA Puree z kalafiora KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.67)3 Kasia@MilionSmaków Dziś pyszny i zdrowy dodatek będący doskonałym substytutem klasycznego puree z ziemniaków. Proste w przygotowaniu, świetnie komponuje się z wszelkimi daniami mięsnymi więc warto wypróbować różne kompozycje w sezonie kalafiorowym. Dodatkowy bonus to mała ilość kalorii :) SKŁADNIKI 330 g kalafiora (jeden mały)30 g masła (do smażenia)3 łyżki mleka 2%100 ml śmietany 12%natka pietruszkisólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 91 4,6% Bialko 2,1g 1,4% Weglow... 4,5g 2,2% Tluszcze 7,7g 12,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 220 11% Bialko 5g 3,4% Weglow... 10,8g 5,4% Tluszcze 18,7g 31,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Uwaga: przygotowujemy patelnię, do której mamy pokrywkę - ważne, żeby dusić kalafior pod przykryciem.Na dość dużej patelni rozpuścić masło.Surowego kalafiora podzielić na małe części i dodać do masła. Podsmażać około 4 minuty pod przykryciem. Dodać mleko i dusić jeszcze ok. 3 minuty.Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem aż kalafiory będą miękkie (około 10 minut).Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem.Całość przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.Podawać posypane świeżą natką pietruszki.