PUREE Z KALAFIORA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 1.5)
Dziś pyszny i zdrowy dodatek będący doskonałym substytutem klasycznego puree z ziemniaków. Proste w przygotowaniu, świetnie komponuje się z wszelkimi daniami mięsnymi więc warto wypróbować różne kompozycje w sezonie kalafiorowym. Dodatkowy bonus to mała ilość kalorii :)


SKŁADNIKI

330 g kalafiora (jeden mały)

30 g masła (do smażenia)

3 łyżki mleka 2%

100 ml śmietany 12%

natka pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
91
4,6%
Bialko
2,1g
1,4%
Weglow...
4,5g
2,2%
Tluszcze
7,7g
12,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Uwaga: przygotowujemy patelnię, do której mamy pokrywkę - ważne, żeby dusić kalafior pod przykryciem.

  1. Na dość dużej patelni rozpuścić masło.
  2. Surowego kalafiora podzielić na małe części i dodać do masła. Podsmażać około 4 minuty pod przykryciem. 
  3. Dodać mleko i dusić jeszcze ok. 3 minuty.
  4. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem aż kalafiory będą miękkie (około 10 minut).
  5. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem.
  6. Całość przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
  7. Podawać posypane świeżą natką pietruszki.


Puree z kalafiora Przepis

Puree z kalafiora Przepis