PUREE Z KALAFIORA I SELERA Puree z kalafiora i selera KATEGORIE Wegetariańskie Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.16)16 Michał@MilionSmaków Puree z kalafiora i selera jest doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Niestety jego minusem jest to, że seler i kalafior gotują się inną ilość czasu i trzeba to robić osobno. W tym przepisie dodajemy masło, żeby uzyskać kremową konsystencję i oczywiście posmak masła. Jeśli chcecie lżejsze danie to zmniejszcie jego ilość - dalej będzie pyszne. SKŁADNIKI pół selerapół kalafiorapół łyżki białego cukru50 g masła1 łyżeczka solipół łyżeczki mielonego pieprzu2 łyżki natki pietruszki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 67 3,3% Bialko 1,5g 1% Weglow... 4,8g 2,4% Tluszcze 5g 8,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 144 7,2% Bialko 3,3g 2,2% Weglow... 10,3g 5,2% Tluszcze 10,8g 18% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz seler i potnij go w kostkę (dość małą, szybciej się ugotuje). Przełóż go do garnka i zalej wrzątkiem (w ten sposób straci mniej witamin niż gdyby był włożony do zimnej wody i zagotowany). Gotuj go około 15 - 20 minut aż zmięknie. Zagotuj wodę, żeby przygotować kalafior. Dodaj do niej sól i cukier. Kalafiora podziel na różyczki i wrzuć do wody. Gotuj około 10 minut. Przestudzone kalafiora i seler przełóż do robota kuchennego lub blendera. Dodaj masło, sól, pieprz i pietruszkę (trochę można zostawić do dekoracji). Miksuj aż masa będzie jednolita. Przed podaniem posyp resztą natki pietruszki.