PUREE Z KALAFIORA I SELERA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.16)
Puree z kalafiora i selera jest doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Niestety jego minusem jest to, że seler i kalafior gotują się inną ilość czasu i trzeba to robić osobno.
W tym przepisie dodajemy masło, żeby uzyskać kremową konsystencję i oczywiście posmak masła. Jeśli chcecie lżejsze danie to zmniejszcie jego ilość - dalej będzie pyszne.


SKŁADNIKI

pół selera

pół kalafiora

pół łyżki białego cukru

50 g masła

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 łyżki natki pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
67
3,3%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
4,8g
2,4%
Tluszcze
5g
8,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz seler i potnij go w kostkę (dość małą, szybciej się ugotuje).
  2. Przełóż go do garnka i zalej wrzątkiem (w ten sposób straci mniej witamin niż gdyby był włożony do zimnej wody i zagotowany).
  3. Gotuj go około 15 - 20 minut aż zmięknie.
  4. Zagotuj wodę, żeby przygotować kalafior.
  5. Dodaj do niej sól i cukier.
  6. Kalafiora podziel na różyczki i wrzuć do wody.
  7. Gotuj około 10 minut.
  8. Przestudzone kalafiora i seler przełóż do robota kuchennego lub blendera.
  9. Dodaj masło, sól, pieprz i pietruszkę (trochę można zostawić do dekoracji).
  10. Miksuj aż masa będzie jednolita.
  11. Przed podaniem posyp resztą natki pietruszki.


Puree z kalafiora i selera Przepis

Puree z kalafiora i selera Przepis