PUREE Z SELERA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.65)
W zimie nasz klimat nie rozpieszcza ilością dostępnych świeżych warzyw i owoców. To co nas ratuje to warzywa korzeniowe, które szczególnie teraz warto włączyć do jadłospisu. Puree z selera możecie potraktować jako substytut ziemniaków do obiadu (które zresztą również znajdują się w składzie) - jest lekkie i pożywne a przy tym bardzo smaczne.


SKŁADNIKI

4 szt. ziemniaków

600 g selera

jajko

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz czarny mielony

cukier biały

czarnuszka

2 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
54
2,7%
Bialko
1,7g
1,1%
Weglow...
6,2g
3,1%
Tluszcze
2,5g
4,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki i seler dokładnie wyszoruj (w łupinkach!). Ugotuj je w wodzie do miękkości. Seler może gotować się nieco dłużej, ziemniaki wyjmij wcześniej jeżeli będą już miękkie. 
  2. Jajko ugotuj na twardo.
  3. Ugotowane warzywa obierz ze skórki. Dodaj obrane jajko i śmietanę. Zmiksuj całość na gładką masę. 
  4. Puree dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem i czarnuszką.
  5. Przed podaniem w rondlu stop masło, dodaj puree, dokładnie wymieszaj i podgrzej. 


Puree z selera Przepis