PUSZYSTE PLACUSZKI Z RICOTTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
W pełni sezonu owocowego doskonale sprawdzają się szybkie do przygotowania, lekkie dania, które podaje się właśnie z świeżymi owocami. Przepis na jedno z nich - puszyste placuszki z ricotty - znajdziecie poniżej.


SKŁADNIKI

250 g sera ricotta

pół szklanki mąki pszennej

4 szt. jajek

2 łyżki ksylitolu

skórka pomarańczowa (może być suszona)

sól

masło (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
183
9,2%
Bialko
11,1g
7,4%
Weglow...
14,4g
7,2%
Tluszcze
9,7g
16,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wkładamy ricottę, 4 żółtka, ksylitol i trochę skórki pomarańczowej (ilość według preferencji, ja daję około łyżeczkę). Całość ubijamy na gładką masę.
  2. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać - niezbyt długo, żeby placuszki nie były zbyt twarde.
  3. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę 4 białka i szczyptę soli.
  4. Porcjami dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła.
  6. Na rozgrzanym maśle formujemy łyżką placuszki z masy serowej.
  7. Smażymy aż brzegi się zarumienią, następnie smażymy chwilę z drugiej strony na kolor złocistobrązowy.

Podajemy najlepiej z świeżymi owocami (np. z nektarynkami), posypane startą ciemną czekoladą ale dobrze smakują również z dżemem owocowym. Jeżeli chcecie podać placuszki na deser można dodać trochę bitej śmietany.


Puszyste placuszki z ricotty Przepis

Puszyste placuszki z ricotty Przepis