PUSZYSTE PLACUSZKI Z RICOTTY Puszyste placuszki z ricotty KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków W pełni sezonu owocowego doskonale sprawdzają się szybkie do przygotowania, lekkie dania, które podaje się właśnie z świeżymi owocami. Przepis na jedno z nich - puszyste placuszki z ricotty - znajdziecie poniżej. SKŁADNIKI 250 g sera ricottapół szklanki mąki pszennej4 szt. jajek2 łyżki ksylitoluskórka pomarańczowa (może być suszona)sólmasło (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 183 9,2% Bialko 11,1g 7,4% Weglow... 14,4g 7,2% Tluszcze 9,7g 16,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 534 26,7% Bialko 32,3g 21,5% Weglow... 41,9g 20,9% Tluszcze 28,2g 47% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wkładamy ricottę, 4 żółtka, ksylitol i trochę skórki pomarańczowej (ilość według preferencji, ja daję około łyżeczkę). Całość ubijamy na gładką masę. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać - niezbyt długo, żeby placuszki nie były zbyt twarde.W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę 4 białka i szczyptę soli. Porcjami dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła.Na rozgrzanym maśle formujemy łyżką placuszki z masy serowej.Smażymy aż brzegi się zarumienią, następnie smażymy chwilę z drugiej strony na kolor złocistobrązowy.Podajemy najlepiej z świeżymi owocami (np. z nektarynkami), posypane startą ciemną czekoladą ale dobrze smakują również z dżemem owocowym. Jeżeli chcecie podać placuszki na deser można dodać trochę bitej śmietany.