PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI I CZEREŚNIAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 14
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Ciasto tak puszyste, że owoce opadają na dno. Pomimo tego nie traci ono na jakości. Rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, a połączenie z truskawkami i czereśniami dopełnia smak całości. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe na świeżym powietrzu. Naprawdę polecam w sezonie owocowym!


SKŁADNIKI

180 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

170 g masła

5 szt. jajek

pół szklanki białego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

4 łyżki śmietany 12%

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka soku z cytryny

200 g truskawek

90 g czereśni

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
266
13,3%
Bialko
5,3g
3,5%
Weglow...
27g
13,5%
Tluszcze
15,1g
25,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę.
  2. Dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie śmietanę i sok z cytryny.
  3. Mąki wymieszać z sodą, dodać do ciasta i krótko zmiksować na małych obrotach miksera.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
  5. Ciasto wlać do formy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 175 stopni w pozycji termoobieg.
  6. Truskawki oczyścić i dokładnie umyć.
  7. Czereśnie umyć, pokroić na połówki, wyjąć pestki i odsączyć.
  8. Owoce wyłożyć na ciasto i piec około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
  9. Po ostudzeniu można udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.


Puszysty placek z truskawkami i czereśniami Przepis

Puszysty placek z truskawkami i czereśniami Przepis

Puszysty placek z truskawkami i czereśniami Przepis