PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI I CZEREŚNIAMI Puszysty placek z truskawkami i czereśniami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 14 OCEŃ (średnia: 3.83)6 Beata@MilionSmaków Ciasto tak puszyste, że owoce opadają na dno. Pomimo tego nie traci ono na jakości. Rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, a połączenie z truskawkami i czereśniami dopełnia smak całości. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe na świeżym powietrzu. Naprawdę polecam w sezonie owocowym! SKŁADNIKI 180 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej170 g masła5 szt. jajekpół szklanki białego cukru1 opakowanie cukru waniliowego4 łyżki śmietany 12%1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka soku z cytryny200 g truskawek90 g czereśni Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 266 13,3% Bialko 5,3g 3,5% Weglow... 27g 13,5% Tluszcze 15,1g 25,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 227 11,3% Bialko 4,5g 3% Weglow... 23g 11,5% Tluszcze 12,9g 21,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę.Dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie śmietanę i sok z cytryny.Mąki wymieszać z sodą, dodać do ciasta i krótko zmiksować na małych obrotach miksera.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto wlać do formy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 175 stopni w pozycji termoobieg.Truskawki oczyścić i dokładnie umyć.Czereśnie umyć, pokroić na połówki, wyjąć pestki i odsączyć.Owoce wyłożyć na ciasto i piec około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).Po ostudzeniu można udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.