PYRY Z GZIKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.73)
Klasyka poznańska:)Tradycyjne danie z Wielkopolski. Przez jednych wyszydzane, przez innych uwielbiane, bez wątpienia stanowi doskonały w swej prostocie pełnowartościowy posiłek, po którym odejdziecie od stołu syci.


SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków (małych i młodych)

500 g twarogu półtłustego

jogurt naturalny (lub śmietana)

kefir

szczypiorek

koperek

olej lniany

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
83
4,1%
Bialko
7,4g
5%
Weglow...
10g
5%
Tluszcze
1,4g
2,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach.
  2. Rozdrobnić twaróg i wymieszać z jogurtem i kefirem (ilość zależna od konsystencji jaką chcemy uzyskać).
  3. Dodać pokrojony szczypiorek i koperek.
  4. Jeśli lubimy polać twaróg olejem lnianym i podawać z obranymi ziemniakami.


Pyry z gzikiem Przepis

Pyry z gzikiem Przepis

Pyry z gzikiem Przepis