PYRY Z GZIKIEM Pyry z gzikiem KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.78)39 Beata@MilionSmaków Klasyka poznańska:)Tradycyjne danie z Wielkopolski. Przez jednych wyszydzane, przez innych uwielbiane, bez wątpienia stanowi doskonały w swej prostocie pełnowartościowy posiłek, po którym odejdziecie od stołu syci. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków (małych i młodych)500 g twarogu półtłustegojogurt naturalny (lub śmietana)kefirszczypiorekkoperekolej lniany Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 83 4,1% Bialko 7,4g 5% Weglow... 10g 5% Tluszcze 1,4g 2,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 310 15,5% Bialko 27,9g 18,6% Weglow... 37,4g 18,7% Tluszcze 5,2g 8,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki ugotować w łupinach.Rozdrobnić twaróg i wymieszać z jogurtem i kefirem (ilość zależna od konsystencji jaką chcemy uzyskać).Dodać pokrojony szczypiorek i koperek.Jeśli lubimy polać twaróg olejem lnianym i podawać z obranymi ziemniakami.