QUESADILLA Z SEREM I SALAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.23)
Przychodzą znajomi? Macie ochotę na kuchnię meksykańską? Quesadillę przygotujecie dosłownie w kilka chwil a sprawdzi się doskonale jako słodkie co nieco podczas spotkań towarzyskich. Eksperymentujcie z nadzieniem - w przepisie podaję najbardziej podstawowe ale równie dobrze sprawdzą się pieczarki czy kurczak z warzywami.


SKŁADNIKI

1 szklanka przecieru pomidorowego

szczypta czarnego pieprzu w ziarnach

szczypta soli

pół łyżeczki suszonej bazylii

pół łyżeczki suszonego oregano

4 szt. tortilli

200 g sera żółtego

100 g salami

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni - najlepiej z funkcją termoobiegu, wówczas możesz upiec dwie quesadille jednocześnie :)
  2. W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano.
  3. Na placku tortilli rozsmaruj sos pomidorowy, na wierzch wyłóż plasterki żółtego sera, na to salami
  4. Powtórz dwukrotnie, całość przykryj ostatnią tortillą
  5. Wstaw do nagrzenego piekarnika na ok. 10 minut. 
  6. Podawaj z resztą sosu pomidorowego lub innym ulubionym sosem. 


Quesadilla z serem i salami Przepis