QUICHE Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I KOZIM SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Wydaje mi się, że istnieje nieskończona ilość możliwych kombinacji składników, które możemy dodać do quiche żeby stworzyć naprawdę smaczne danie.
Tym razem ciekawe połączenie bardzo charakterystycznego smaku pieczonej papryki oraz ostrego smaku koziego sera. Do tego połączenia dodamy czarnuszkę oraz wędzoną paprykę i mamy naprawdę pyszne danie ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

2 szt. jajek

150 g masła

pół łyżeczki soli

Nadzienie

papryka Bell czerwona

200 g sera koziego (miękkiego)

pół szklanki jogurtu greckiego

3 szt. jajek

1 opakowanie sera mozzarella

pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu suszonego

1 łyżeczka suszonej bazylii

pół łyżeczki czarnuszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
  2. Włóż paprykę na kratkę i piecz około 15 minut aż skórka zacznie się robić czarna
  3. Do miski wrzuć mąkę i wbij jajko
  4. Dodaj sól i posiekane w kostkę masło
  5. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i przełóż je do lodówki
  6. Po wyjęciu z piekarnika zawiń paprykę w folię aluminiową i odstaw żeby ostygła
  7. Następnie zdejmij z niej skórkę
  8. Naczynie do pieczenia tarty wyłóż ciastem i nakłuj je widelcem dość gęsto
  9. Piecz około 20 minut w termoobiegu w 180 stopniach
  10. W międzyczasie w misce wymieszaj jajka, ser kozi, śmietanę, drobno posiekaną mozzarellę, posiekaną upieczoną paprykę, sól, pieprz, wędzoną paprykę, bazylię, czarnuszkę i rozmaryn
  11. Przelej nadzienie do tarty i piecz jeszcze około pół godziny


Quiche z pieczoną papryką i kozim serem Przepis

Quiche z pieczoną papryką i kozim serem Przepis

Quiche z pieczoną papryką i kozim serem Przepis