RABARBAR POD KRUSZONKĄ Rabarbar pod kruszonką KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.73)24 Beata@MilionSmaków Sezon na rabarbar w pełni. Kolejny przepis z tym pysznym produktem ujmuje nie tylko wybornym smakiem, ale też prostotą wykonania. Najbardziej przekonuje mnie w nim kontrast pomiędzy kwaskowatymi owocami i maślaną warstwą kruszonki. Jest to zdrowsza wersja popularnego crumble, gdyż zamiast cukru zastosowałam ksylitol. Najlepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną. SKŁADNIKI 170 g rabarbaru10 g ksylitolu1 łyżeczka masła1 łyżeczka aromatu waniliowegoKruszonka30 g masła50 g mąki pszennej15 g ksylitolu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 175 8,7% Bialko 2g 1,3% Weglow... 22,5g 11,3% Tluszcze 10g 16,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 246 12,3% Bialko 2,8g 1,9% Weglow... 31,7g 15,8% Tluszcze 14,1g 23,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rabarbar umyć, pokroić w cienkie kawałki i włożyć do rondelka.Dodać ksylitol, masło oraz aromat waniliowy, wymieszać z rabarbarem i gotować na małym ogniu około 5 minut.Przełożyć do kokilek, w których będą zapiekane (u mnie o średnicy około 10 cm).Z mąki, masła i ksylitolu wyrobić kruszonkę i posypać nią masę z rabarbarem w kokilkach.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg.Podawać na ciepło np. z lodami lub bitą śmietaną.