RABARBAR POD KRUSZONKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.58)
Sezon na rabarbar w pełni. Kolejny przepis z tym pysznym produktem ujmuje nie tylko wybornym smakiem, ale też prostotą wykonania. Najbardziej przekonuje mnie w nim kontrast pomiędzy kwaskowatymi owocami i maślaną warstwą kruszonki. Jest to zdrowsza wersja popularnego crumble, gdyż zamiast cukru zastosowałam ksylitol.
Najlepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną.


SKŁADNIKI

170 g rabarbaru

10 g ksylitolu

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Kruszonka

30 g masła

50 g mąki pszennej

15 g ksylitolu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
175
8,7%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
22,5g
11,3%
Tluszcze
10g
16,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar umyć, pokroić w cienkie kawałki i włożyć do rondelka.
  2. Dodać ksylitol, masło oraz aromat waniliowy, wymieszać z rabarbarem i gotować na małym ogniu około 5 minut.
  3. Przełożyć do kokilek, w których będą zapiekane (u mnie o średnicy około 10 cm).
  4. Z mąki, masła i ksylitolu wyrobić kruszonkę i posypać nią masę z rabarbarem w kokilkach.
  5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg.
  6. Podawać na ciepło np. z lodami lub bitą śmietaną.


Rabarbar pod kruszonką Przepis

Rabarbar pod kruszonką Przepis

Rabarbar pod kruszonką Przepis