RACUCHY GRYCZANE Z JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
To tradycyjna wersja racuchów drożdżowych z jabłkami, ale z dodatkiem mąki gryczanej. Może na pierwszy rzut oka tak się nie wydaje, ale to właśnie ta mąka sprawia, że ten przepis pozwala zrobić wyjątkowo smaczne placki ;)


SKŁADNIKI

300 ml mleka 3,2%

10 g drożdży

2 łyżki cukru trzcinowego

70 g mąki gryczanej

180 g mąki pszennej pełnoziarnistej

3 szt. jabłek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
120
6%
Bialko
3,5g
2,3%
Weglow...
22,4g
11,2%
Tluszcze
1,5g
2,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na początku podgrzej 100 ml mleka do temperatury pokojowej.
  2. Dodaj do niego pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru i dobrze wymieszaj.
  3. Odstaw na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować (zrobi się lekka piana na wierzchu)
  4. W misce wymieszaj obie mąki, resztę mleka i cukru oraz spieniony zaczyn.
  5. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - tak mniej więcej na godzinę aż ciasto podwoi objętość.
  6. Obierz jabłka i pokrój je albo w plasterki albo w kostkę (ja robię czasami tak, czasami tak).
  7. Dorzuć jabłka do ciasta i wymieszaj tak, żeby owoce pokryły się ciastem.
  8. Rozgrzej mocno patelnię i nabieraj po łyżce i kładź na patelnię.
  9. Smaż na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony (żeby ciasto w środku nie było surowe).
  10. Podawaj posypane cukrem pudrem.


Racuchy gryczane z jabłkami Przepis

Racuchy gryczane z jabłkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ