RACUCHY GRYCZANE Z JABŁKAMI Racuchy gryczane z jabłkami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje Owocowe pyszności Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.13)19 Michał@MilionSmaków To tradycyjna wersja racuchów drożdżowych z jabłkami, ale z dodatkiem mąki gryczanej. Może na pierwszy rzut oka tak się nie wydaje, ale to właśnie ta mąka sprawia, że ten przepis pozwala zrobić wyjątkowo smaczne placki ;) SKŁADNIKI 300 ml mleka 3,2%10 g drożdży2 łyżki cukru trzcinowego70 g mąki gryczanej180 g mąki pszennej pełnoziarnistej3 szt. jabłek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 120 6% Bialko 3,5g 2,3% Weglow... 22,4g 11,2% Tluszcze 1,5g 2,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 357 17,8% Bialko 10,4g 6,9% Weglow... 66,2g 33,1% Tluszcze 4,5g 7,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na początku podgrzej 100 ml mleka do temperatury pokojowej. Dodaj do niego pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru i dobrze wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować (zrobi się lekka piana na wierzchu) W misce wymieszaj obie mąki, resztę mleka i cukru oraz spieniony zaczyn. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - tak mniej więcej na godzinę aż ciasto podwoi objętość. Obierz jabłka i pokrój je albo w plasterki albo w kostkę (ja robię czasami tak, czasami tak). Dorzuć jabłka do ciasta i wymieszaj tak, żeby owoce pokryły się ciastem. Rozgrzej mocno patelnię i nabieraj po łyżce i kładź na patelnię. Smaż na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony (żeby ciasto w środku nie było surowe). Podawaj posypane cukrem pudrem.