RACUCHY Z BORÓWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 1.5)
Idealne śniadanie na leniwe letnie poranki. Borówki możemy użyć zarówno w cieście jak i na wierzchu racuszków polewając je jogurtem wymieszanym z ksylitolem równoważąc w ten sposób kwaskowatość owoców.
Wspaniały pomysł na dobry początek dnia.


SKŁADNIKI

¾ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka kefiru

jajko

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

150 g jogurtu naturalnego

3 łyżeczki ksylitolu

3 łyżki oleju kokosowego

borówka amerykańska

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
192
9,6%
Bialko
6,8g
4,5%
Weglow...
21g
10,5%
Tluszcze
9,3g
15,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Połączyć mąki z kefirem sodą oraz jajkiem i dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki.
  2. Umyć dokładnie borówki.
  3. Rozgrzać olej kokosowy na patelni, nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć racuszki po kilka minut z jednej strony.
  4. Do niektórych można włożyć kilka borówek, a inne usmażyć same.
  5. Gotowe racuchy polać jogurtem wymieszanym z ksylitolem i posypać borówkami. Z podanych składników wychodzi około 15 sztuk racuchów.


Racuchy z borówkami Przepis

Racuchy z borówkami Przepis