RACUCHY Z BORÓWKAMI Racuchy z borówkami KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 1.5)1 Beata@MilionSmaków Idealne śniadanie na leniwe letnie poranki. Borówki możemy użyć zarówno w cieście jak i na wierzchu racuszków polewając je jogurtem wymieszanym z ksylitolem równoważąc w ten sposób kwaskowatość owoców. Wspaniały pomysł na dobry początek dnia. SKŁADNIKI ¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka kefiru1 jajko¼ łyżeczki sody oczyszczonej150 g jogurtu naturalnego3 łyżeczki ksylitolu3 łyżki oleju kokosowegoborówka amerykańska Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 192 9,6% Bialko 6,8g 4,5% Weglow... 21g 10,5% Tluszcze 9,3g 15,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 603 30,2% Bialko 21,3g 14,2% Weglow... 65,9g 33% Tluszcze 29,3g 48,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Połączyć mąki z kefirem sodą oraz jajkiem i dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki.Umyć dokładnie borówki.Rozgrzać olej kokosowy na patelni, nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć racuszki po kilka minut z jednej strony.Do niektórych można włożyć kilka borówek, a inne usmażyć same.Gotowe racuchy polać jogurtem wymieszanym z ksylitolem i posypać borówkami. Z podanych składników wychodzi około 15 sztuk racuchów.