RACUCHY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.74)
Racuchy to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Puszyste, słodkie i z różnymi dodatkami. Z dzieciństwa pamiętam je przede wszystkim ze świeżymi jabłkami.
Można też je zrobić z prażonymi jabłkami - takimi jak się używa do wielu ciast. Wychodzą pyszne!


SKŁADNIKI

1 szklanka jabłek prażonych/duszonych

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka 2%

jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru trzcinowego

olej rzepakowy (do smażenia)

cukier puder (do posypania)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij do miski jajko i dosyp cukier
  2. Miksuj przez około minutę, żeby jajko zrobiło się puszyste
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko
  4. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Dodaj jabłka prażone i dokładnie wymieszaj łyżką
  6. Rozgrzej olej na patelni (tak do połowy możliwości palnika, nie za gorąco) i nakładaj ciasto łyżką (jedna czubata łyżka na placek)
  7. Smaż po około 1 do 2 minut z każdej strony
  8. Podawaj gorące i posypane cukrem pudrem (najlepiej posypywać przez sitko)


Racuchy z prażonymi jabłkami Przepis

Racuchy z prażonymi jabłkami Przepis

Racuchy z prażonymi jabłkami Przepis