RACUCHY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI Racuchy z prażonymi jabłkami KATEGORIE Śniadania Słodkości Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.76)105 Michał@MilionSmaków Racuchy to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Puszyste, słodkie i z różnymi dodatkami. Z dzieciństwa pamiętam je przede wszystkim ze świeżymi jabłkami. Można też je zrobić z prażonymi jabłkami - takimi jak się używa do wielu ciast. Wychodzą pyszne! SKŁADNIKI 1 szklanka jabłek prażonych/duszonych2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka 2%1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru trzcinowegoolej rzepakowy (do smażenia)cukier puder (do posypania) PRZYGOTOWANIE Wbij do miski jajko i dosyp cukierMiksuj przez około minutę, żeby jajko zrobiło się puszysteDodaj mąkę, proszek do pieczenia, mlekoMiksuj do uzyskania jednolitej konsystencjiDodaj jabłka prażone i dokładnie wymieszaj łyżkąRozgrzej olej na patelni (tak do połowy możliwości palnika, nie za gorąco) i nakładaj ciasto łyżką (jedna czubata łyżka na placek)Smaż po około 1 do 2 minut z każdej stronyPodawaj gorące i posypane cukrem pudrem (najlepiej posypywać przez sitko)