RACUSZKI CEBULOWE Racuszki cebulowe KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.4)10 Kasia@MilionSmaków Jeżeli lubicie smażoną cebulkę czy krążki cebulowe to te racuszki również przypadną Wam do gustu. Zrobione z siekanej cebuli, bez miksowania, dzięki czemu czuć cebulę bardzo wyraźnie. Smakują najlepiej podane na ciepło, od razu po zdjęciu z patelni, z ulubionym sosem. Mój faworyt do słodki sos chilli. SKŁADNIKI 2 szt. cebuli2 szt. jajek50 g sera parmezanu¼ szklanki bułki tartejszczypta soli1 szklanka oleju rzepakowego (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 366 18,3% Bialko 5,7g 3,8% Weglow... 5g 2,5% Tluszcze 36,3g 60,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 1297 64,8% Bialko 20,2g 13,5% Weglow... 17,9g 8,9% Tluszcze 128,7g 214,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Cebule pokrój w małe piórka. Smaż na oleju aż zmiękną (ok. 5 minut).Jajka zmiksuj z solą. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj parmezan. Parmezan i bułkę tartą wrzuć do jajek i wymieszaj. Masę jajeczną wymieszaj z podsmażoną cebulą. Odstaw ciasto na pół godziny żeby odpoczęło. Na patelni dobrze rozgrzej szklankę oleju (musi wyraźnie skwierczeć po wrzuceniu odrobiny ciasta). Wkładaj do oleju po łyżce masy. Smaż racuszki przez ok. 5 minut przewracając w połowie smażenia. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem, np. słodkim sosem chilli.