RACUSZKI SEROWE Z WINOGRONAMI Racuszki serowe z winogronami KATEGORIE Śniadania Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.67)6 Michał@MilionSmaków Ciekawy pomysł na ciepły deser, lekki obiad, a w moim przypadku śniadanie. Racuszki, które w większości składają się z twarogu są dobrą alternatywą dla klasycznych śniadań. Da radę przygotować je w pół godziny a naprawdę warto. Dodatek świeżych winogron dobrze komponuje się z serowym smakiem placków a jest odświeżający i pobudzający. SKŁADNIKI 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)1 łyżka masła (najlepiej ciepłego)2 szt. jajek1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejolej rzepakowy (do smażenia)szczypta soli PRZYGOTOWANIE Oddziel żółtka od białekWłóż do miski masło, cukier i żółtkaUtrzyj łyżką aż powstanie jednolita masa Dodaj mąkę i twaróg i dokładnie wymieszajBiałka ubij na sztywną pianę ze szczytpą soliDodaj pianę do twarogu i dokładnie wymieszajNa patelni rozgrzej olejNakładaj masę łyżką delikatnie ją rozpłaszczając na patelniSmaż z każdej strony około 2 minutGotowe placki odkładaj na dwa talerzePosyp placki cukrem pudrem i przeciętymi na pół winogronami