RACUSZKI SEROWE Z WINOGRONAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.62)
Ciekawy pomysł na ciepły deser, lekki obiad, a w moim przypadku śniadanie.
Racuszki, które w większości składają się z twarogu są dobrą alternatywą dla klasycznych śniadań. Da radę przygotować je w pół godziny a naprawdę warto. Dodatek świeżych winogron dobrze komponuje się z serowym smakiem placków a jest odświeżający i pobudzający.


SKŁADNIKI

1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)

1 łyżka masła (najlepiej ciepłego)

2 szt. jajek

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

olej rzepakowy (do smażenia)

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Włóż do miski masło, cukier i żółtka
  3. Utrzyj łyżką aż powstanie jednolita masa 
  4. Dodaj mąkę i twaróg i dokładnie wymieszaj
  5. Białka ubij na sztywną pianę ze szczytpą soli
  6. Dodaj pianę do twarogu i dokładnie wymieszaj
  7. Na patelni rozgrzej olej
  8. Nakładaj masę łyżką delikatnie ją rozpłaszczając na patelni
  9. Smaż z każdej strony około 2 minut
  10. Gotowe placki odkładaj na dwa talerze
  11. Posyp placki cukrem pudrem i przeciętymi na pół winogronami


Racuszki serowe z winogronami Przepis

Racuszki serowe z winogronami Przepis

Racuszki serowe z winogronami Przepis