RAMEN WEGETARIAŃSKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.87)
Mój nowy hit. Od razu zaznaczę, że nie jest to klasyczny Ramen tylko moja interpretacja, która przypadła mi do gustu. Może kiedyś skuszę się na przygotowanie japońskiego oryginału ale póki co muszę się nacieszyć tym pysznym wariantem.
Ramen w sumie trudno nazwać zupą (mimo, że tak jest oryginalnie zaklasyfikowany). Jest to raczej gęsta, pożywna mieszanka warzyw, z kapustą i grzybami shitaake na czele, doprawiona pastą miso i zalana bulionem (ale tylko do wysokości składników). Jeżeli podacie to danie z jajkiem na miękko to może ono posłużyć jako samodzielny obiad.


SKŁADNIKI

12 szt. suszonych grzybów shitaake

2 szklanki makaronu Chow Mein (suchego)

2 szt. marchewek

2 łyżki świeżego imbiru (kawałek 4 cm)

¾ l bulionu warzywnego (około, patrz przepis)

2 szt. jajek

4 liście kapusty włoskiej

8 szt. rzodkiewki

3 łyżeczki pasty miso

2 łyżki glonów wakame

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

papryka Cayenne suszona (w płatkach)

szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby shitaake namocz dwie godziny wcześniej (nie wylewaj wody!). Następnie pokrój w plasterki.
  2. Makaron chow mein przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 
  3. Do dużego garnka wrzuć pokrojone w cieniutkie paseczki imbir, marchewki oraz pokrojone w plasterki grzyby
  4. Do wody po moczeniu grzybów dolej bulion tak, aby łącznie otrzymać 1 l płynu. 
  5. Tak przygotowanym wywarem zalej warzywa w garnku. Gotuj pod przykrycie ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie ugotuj jajka na miękko.
  7. Dodaj posiekane liście kapusty włoskiej i pokrojone w ćwiartki rzodkiewki. Zagotuj.
  8. Dodaj glony wakame, miso, olej sezamowy, sos sojowy i makaron. Przykryj na kilka minut. 
  9. Podawaj posypane płatkami chilli i szczypiorkiem, z przekrojonym na pół jajkiem


Ramen wegetariański Przepis

Ramen wegetariański Przepis