RAMEN WEGETARIAŃSKI II
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole.
Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna.
Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi preferencjami.


SKŁADNIKI

7 szt. suszonych grzybów leśnych (plasterków)

2 szklanki makaronu ramen

2 szt. marchewek

2 łyżki świeżego imbiru (kawałek 4 cm)

¾ l bulionu warzywnego (około, patrz przepis)

4 szt. jajek

6 liści kapusty pak choi

5 szt. mini kukurydzy

3 łyżeczki pasty miso

2 łyżki glonów wakame

1 łyżeczka oleju sezamowego

szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

  1. Suszone grzyby namocz dwie godziny wcześniej (nie wylewaj wody!). 
  2. Makaron Ramen przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 
  3. Do dużego garnka wrzuć pokrojone w cieniutkie paseczki imbir, marchewki oraz grzyby
  4. Do wody po moczeniu grzybów dolej bulion tak, aby łącznie otrzymać 1 l płynu. 
  5. Tak przygotowanym wywarem zalej warzywa w garnku. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie ugotuj jajka na miękko.
  7. Dodaj posiekane liście kapusty pak choi i przekrojone na połówki mini-kukurydze. Zagotuj.
  8. Dodaj glony wakame, miso, olej sezamowy i makaron. Przykryj na kilka minut. 
  9. Podawaj posypane szczypiorkiem, z przekrojonym na pół jajkiem


Ramen wegetariański II Przepis

Ramen wegetariański II Przepis