RIB EYE STEK W MARYNACIE WINNEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.8)
Wyjątkowe danie kuchni amerykańskiej. Słynny rib eye to stek z najlepszej części antrykotu wołowego z charakterystycznym oczkiem tłuszczu. Najlepszy jest z mięsa rasy Aberdeen Angus.
Mięso jest delikatne mimo sporej ilości tłuszczu, która podkreśla jego smak. Z tego też powodu najlepszy jest z grilla, a sezon już się zbliża.
Można go przyrządzić jedynie z solą i pieprzem, ale tym razem proponuję zamarynować go dzień wcześniej w dobrym winie. Pasuje idealnie.


SKŁADNIKI

Mięso

250 g antrykotu wołowego (Plaster Rib eye stek około 2 cm grubości)

2 szczypty mielonego pieprzu

szczypta soli

Marynata

pół szklanki wina czerwonego wytrawnego (dobrego)

1 łyżka oliwy z oliwek

pół łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)

liść laurowy

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
236
11,8%
Bialko
11,2g
7,5%
Weglow...
1,2g
0,6%
Tluszcze
17,8g
29,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W misce lub głębokim talerzu wymieszać składniki marynaty: wino, oliwę i pieprz
  2. Dodać pokruszony liść laurowy
  3. Mięso na stek umyć i włożyć do marynaty tak, żeby było całkiem przykryte
  4. Zostawić na minimum godzinę - ja zazwyczaj zostawiam na noc, rano przewracam mięso na drugą stronę a smażę po pracy
  5. Jeśli wstawiliście stek w marynacie do lodówki to najlepiej wyjąć go około pół godziny przed smażeniem
  6. Rozpalić grilla lub rozgrzać patelnię grillową i rozpuścić na niej łyżkę masła
  7. Smażyć mięso 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej (dla wersji średnio wysmażonej - mojej ulubionej)
  8. Zdjąć stek z patelni i położyć go na folii aluminiowej, posypać solą i zawinąć
  9. Najlepiej jeśli stek będzie "odpoczywał" około 3 - 4 minut przed podaniem
  10. Po odwinięciu z folii przełożyć na talerz i położyć na wierzchu masło lub (jeśli poświęcicie na zrobienie go chwilę czasu) masło szałwiowe
  11. Najlepiej komponuje się z ziemniakami pieczonymi z mozzarellą


Rib eye stek w marynacie winnej Przepis

Rib eye stek w marynacie winnej Przepis