RISOTTO DYNIOWE Z TRUFLAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Trufle mają bardzo charakterystyczny smak i zapach, który mimo, że jest intensywny, może zostać stłumiony przez zbyt wyraźny smak innych dodatków do dania.
Ten przepis to proste risotto, które mimo małego dodatku trufli w pełni eksponuje właśnie ich smak. Proste, z małej ilości produktów, a powstaje danie, które jest naprawdę na wyjątkowe okazje.


SKŁADNIKI

1 łyżka masła

cebula

1 szklanka ryżu do risotto

¾ kg dyni (obranej i bez pestek)

pół szklanki wina białego wytrawnego

1¼ szklanki bulionu warzywnego

15 g trufli jesiennej

¾ łyżeczki soli (chyba, że bulion jest mocno słony to mniej)

1 łyżeczka mielonego pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

4 łyżki sera parmezanu


PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuść masło klarowane w garnku o grubym dnie.
  2. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż ją około 3 minut aż się zeszkli.
  3. Wsyp ryż i smaż mieszając około 3 kolejnych minut.
  4. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię i smaż jeszcze 3 minuty.
  5. Wlej wino a po 2 minutach bulion.
  6. Dodaj otartą skórkę trufli (tak ¼ łyżeczki).
  7. Dobrze wymieszaj i przykryj na 15 minut i zostaw na małym ogniu.
  8. Wsyp przyprawy: sól, pieprz i paprykę.
  9. Dokładnie wymieszaj i wykładaj na talerze.
  10. Posyp startym parmezanem i startą truflą.
  11. Resztę trufli pokrój w cienkie plasterki i ułóż na risotto.


Risotto dyniowe z truflami Przepis

Risotto dyniowe z truflami Przepis

Risotto dyniowe z truflami Przepis

DODAJ KOMENTARZ