RISOTTO DYNIOWO-PIECZARKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
W sezonie na dynię można zrobić też risotto. Wyszło pyszne - nie zabrakło w nim niczego z klasycznego risotto: ryżu arborio, bulionu, wina i parmezanu. Pojawiły się też składniki nietypowe jak dynia.


SKŁADNIKI

1 szklanka ryżu do risotto

1 szklanka sera parmezanu

pół kg dyni (bez pestek i skóry)

4 szt. pieczarek (spore)

1 łyżeczka świeżego imbiru

1½ szklanki bulionu warzywnego

cebula

3 ząbki czosnku świeżego

sól

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka masła (do smażenia)

3 łyżki natki pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
92
4,6%
Bialko
3,8g
2,5%
Weglow...
13,2g
6,6%
Tluszcze
2,4g
4,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuść masło na patelni
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek
  3. Lekko podsmaż i wsyp ryż
  4. Podsmażaj 3 - 4 minuty
  5. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię i smaż jeszcze 3 minuty
  6. Wlej powoli bulion i dobrze wymieszaj
  7. Pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do ryżu
  8. Gotuj około 15 minut aż ryż nasiąknie bulionem od czasu do czasu mieszając
  9. Dodaj przyprawy: drobno starty imbir, pieprz, paprykę, oregano i sól do smaku
  10. Wsyp trzy czwarte szklanki parmezanu i rozmieszaj
  11. Podawaj gorące posypane parmezanem i pietruszką


Risotto dyniowo-pieczarkowe Przepis

Risotto dyniowo-pieczarkowe Przepis