RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Poniżej przepis na risotto zgodne z włoskimi klasykami. Lubię je nie tylko ze względu na fajną mieszankę włoskich smaków ale również za letnią kolorystykę na talerzu - to oczywiście w dużej mierze zasługa szafranu, który, mimo że występuje tu w niewielkiej ilości, jest ważnym składnikiem tego przepisu.
Jak każde dobre risotto również i to wymaga nieco pracy. Risotto należy mieszać przez cały czas gotowania i obserwować jego konsystencję - żeby nie było ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Nie zrażajcie się jeżeli za pierwszym razem nie będzie idealne - w przypadku risotto praktyka czyni mistrza :)


SKŁADNIKI

150 g ryżu do risotto (np. typu arborio)

4 szt. pomidorów suszonych

25 g szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej)

50 g groszku zielonego (mrożony)

100 ml wina białego wytrawnego

400 ml bulionu warzywnego (z kostek rosołowych warzywnych)

35 g sera parmezanu (starty)

cebula (mała)

15 g masła

0,12 g szafranu (mielonego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
120
6%
Bialko
4g
2,6%
Weglow...
15,7g
7,8%
Tluszcze
3,9g
6,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Pamiętajcie, że nie każdy ryż nadaje się do risotto. Najlepiej wybrać taki oznaczony jako ryż do risotto, np. gatunek arborio.

  1. Groszek rozmrozić.
  2. W dość dużym garnku na maśle zeszklić cebulę.
  3. Dodać ryż i szafran i mieszać przez około 2 minuty.
  4. Powoli dolewać wino (porcjami) mieszając przez cały czas. Następną porcję dolewać gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. 
  5. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki.
  6. Następnie w taki sam sposób jak wino dolewać bulion. 
  7. Gotować aż zmięknie. Jeżeli wyparuje cały płyn a ryż nie będzie jeszcze miękki - dolewać małe ilości wody.
  8. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki, groszek i starty parmezan.
  9. Wymieszać i odstawić na chwilę.
  10. Podawać posypane parmezanem.


Risotto po mediolańsku Przepis