RISOTTO SZAFRANOWE PO MEDIOLAŃSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kolejna klasyka kuchni włoskiej czyli risotto. Mediolańskie (alla milanese) to prostota okraszona odrobiną luksusu. Risotto bez zbędnych dodatków, gdyż esencję smaku tworzy tu połączenie odpowiedniego ryżu z szafranowym bulionem i parmezanem.
Danie inspirowane przepisem Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI

250 g ryżu do risotto (np. arborio)

1 l bulionu warzywnego (drobiowego lub warzywnego, najlepiej ekologicznego)

1 łyżeczka szafranu

50 g masła

40 g cebuli

140 ml wina białego wytrawnego

20 g sera parmezanu

sól (opcjonalnie)

pieprz czarny mielony (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Zagrzać bulion, dodać do niego 3/4 łyżeczki szafranu i zostawić na małym ogniu aby pozostał gorący.
  2. Roztopić masło w garnku lub patelni o grubym dnie. Dodać do niego posiekaną cebulę i smażyć około 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką aż zmięknie.
  3. Dodać ryż, wymieszać, zwiększyć płomień i wlać wino. Mieszać, aż płyn zostanie wchłonięty.
  4. Zacząć dolewać gorący szafranowy bulion po 1 chochli, mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty przed dodaniem kolejnej chochli.
  5. Mieszać i dodawać bulion na przemian, aż ryż się zagotuje i będzie lekko twardawy. Potrwa to około 20 minut.
  6. Zdjąć risotto z ognia, jeśli to konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem (u mnie bez tego smak był idealny).
  7. Podawać od razu na talerzach posypując całość startym parmezanem i resztą szafranu.


Risotto szafranowe po mediolańsku Przepis

Risotto szafranowe po mediolańsku Przepis

Risotto szafranowe po mediolańsku Przepis