RISOTTO Z ŚWIEŻĄ TRUFLĄ Risotto z świeżą truflą KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3.91)23 Kasia@MilionSmaków Świeża trufla to rarytas nie łatwy do zdobycia. Jednak jeżeli tylko uda Wam się namierzyć dobre źródło koniecznie skuście się od czasu do czasu. Już niewielki dodatek tego szlachetnego grzyba sprawia, że danie nabiera posmaku luksusu i wykwintności. O wspaniałym, jednym w swoim rodzaju aromacie już nawet nie wspomnę. Poniżej przepis na klasyczne risotto z dodatkiem świeżej, czarnej trufli. W towarzystwie białego, wytrawnego wina stanowi idealny zestaw na romantyczną kolację :) SKŁADNIKI 15 g trufli czarnych (świeżej)240 g ryżu do risotto (np. arborio)1 łyżka masła1 cebula (nieduża)pół szklanki wina białego wytrawnego2 szklanki bulionu warzywnegopół szklanki sera parmezanu3 łyżki natki pietruszki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 117 5,8% Bialko 3,3g 2,2% Weglow... 18,7g 9,4% Tluszcze 2,1g 3,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 430 21,5% Bialko 12,1g 8,1% Weglow... 69g 34,5% Tluszcze 7,7g 12,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W średniej wielkości garnku rozpuść łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij. Wsyp ryż do risotto i smaż przez 2 minuty cały czas mieszając. Wlej białe wino i gotuj mieszając aż płyn odparuje. Przygotuj 2 szklanki bulionu.Zalej ryż połową szklanki bulionu i dodaj drobno pokrojoną truflę. Wlewaj pozostały bulion po pół szklanki dopiero gdy poprzednia porcja się wchłonie. Zdejmij z ognia, wymieszaj z startym parmezanem i drobno pokrojoną natką pietruszki. Podawaj od razu (odgrzewane niestety nie jest już tak smaczne).