RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.92)
Pyszne kremowe risotto z dodatkiem aromatycznych, leśnych grzybów gotowane w bulionie i białym winie. Ja dodałam świeże kurki oraz suszone prawdziwki ale równie dobrze możecie użyć dowolnej kombinacji świeżych i suszonych grzybów.
Jak w każdym risotto, ważny jest rodzaj ryżu, który użyjecie - użyjcie specjalnego ryżu do risotto, najlepiej arborio, który dobrze wchłonie bulion i wino.


SKŁADNIKI

280 g suszonych grzybów leśnych (swieże lub suszone)

300 g ryżu do risotto (najlepiej arborio)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

3 szklanki bulionu warzywnego

¾ szklanki wina białego wytrawnego

¾ szklanki sera parmezanu (startego)

2 łyżki masła

3 łyżki natki pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku rozpuść dwie łyżki masła.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij.
  3. Dodaj pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz umyte i oczyszczone grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut.
  4. Do garnka wsyp ryż i smaż przez około 2 minuty cały czas mieszając.
  5. Wlej wino i mieszaj aż ryż wchłonie wino.
  6. Następnie przez 20 minut podlewaj risotto bulionem dodając go po trochu. Kolejną porcję bulionu dodaj gdy danie wchłonie poprzednią. 
  7. Gdy ryż będzie miękki dodaj starty parmezan i pokrojoną natkę pietruszki.


Risotto z grzybami leśnymi Przepis

Risotto z grzybami leśnymi Przepis