RISOTTO Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI NERKOWCA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Zrobienie dobrego risotto wymaga nieco uwagi i dokładności ale kiedy opanujecie już podstawy warto poeksperymentować z dodatkami i przyprawami. Moja dzisiejsza wersja to piersi z kurczaka, pieczarki i orzechy nerkowca - całość doprawiona kurkumą i oczywiście parmezanem, bez którego nie wyobrażam sobie dobrego risotto.


SKŁADNIKI

50 g masła

cebula

pierś z kurczaka

1 l bulionu warzywnego

350 g ryżu do risotto

1 łyżeczka kurkumy

150 ml wina białego wytrawnego

100 g pieczarek

50 g orzechów nerkowca

50 g sera parmezanu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
138
6,9%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
16,2g
8,1%
Tluszcze
5,5g
9,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1.  W dużym garnku roztop masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż. 
  2. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka i smaż ok. 5 minut.
  3. W tym czasie przygotuj bulion.
  4. Zmniejsz ogień, wsyp ryż arborio, wymieszaj i podsmażaj przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj kurkumę i białe wino. Gotuj przez minutę mieszając aż płyn się wchłonie.
  6. Stopniowo dolewaj po trochu bulionu. Dolej kolejną porcję dopiero gdy wchłonie się poprzednia. Gotuj aż ryż będzie miękki.
  7. Na ok. 5 minut przed końcem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane orzechy nerkowca
  8. Podawaj od razu z wiórkami parmezanu.


Risotto z kurczakiem i orzechami nerkowca Przepis

Risotto z kurczakiem i orzechami nerkowca Przepis