RISOTTO Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI NERKOWCA Risotto z kurczakiem i orzechami nerkowca KATEGORIE Obiady Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.75)2 Kasia@MilionSmaków Zrobienie dobrego risotto wymaga nieco uwagi i dokładności ale kiedy opanujecie już podstawy warto poeksperymentować z dodatkami i przyprawami. Moja dzisiejsza wersja to piersi z kurczaka, pieczarki i orzechy nerkowca - całość doprawiona kurkumą i oczywiście parmezanem, bez którego nie wyobrażam sobie dobrego risotto. SKŁADNIKI 50 g masła1 cebula1 pierś z kurczaka1 l bulionu warzywnego350 g ryżu do risotto1 łyżeczka kurkumy150 ml wina białego wytrawnego100 g pieczarek50 g orzechów nerkowca50 g sera parmezanu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 138 6,9% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 16,2g 8,1% Tluszcze 5,5g 9,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 724 36,2% Bialko 22,2g 14,8% Weglow... 85,3g 42,6% Tluszcze 29,1g 48,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W dużym garnku roztop masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka i smaż ok. 5 minut. W tym czasie przygotuj bulion. Zmniejsz ogień, wsyp ryż arborio, wymieszaj i podsmażaj przez 2-3 minuty. Dodaj kurkumę i białe wino. Gotuj przez minutę mieszając aż płyn się wchłonie. Stopniowo dolewaj po trochu bulionu. Dolej kolejną porcję dopiero gdy wchłonie się poprzednia. Gotuj aż ryż będzie miękki. Na ok. 5 minut przed końcem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane orzechy nerkowca. Podawaj od razu z wiórkami parmezanu.