ROGACZ - NALEWKA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO Rogacz - nalewka z chleba świętojańskiego KATEGORIE Napoje i drinki Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.14)475 Michał@MilionSmaków Mimo, że nalewki są bardzo popularne w Polsce ta konkretnie jest dość rzadko spotykana. Szkoda - jest łatwa do zrobienia i smakuje niezwykle. Owoce chleba świętojańskiego choć ich smak jest bardzo charakterystyczny przypominają nieco kakao. Chleb świętojański (szrańczyn strąkowy) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Teraz występuje w zasadzie w każdym kraju basenu Morza Śródziemnego. Poza smakiem może zaoferować nam wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor nie posiadając za to żadnych elementów które mogą powodować alergię. Od dawna uważa się, że ta nalewka ma wiele właściwości zdrowotnych: pomaga na trawienie, obniża cholesterol, działa jako antyutleniacz, a nawet działa przeciwbólowo i antybakteryjnie. SKŁADNIKI 5 szt. owoców chleba świętojańskiego0,70 l wódki5 szt. ziaren kawy Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 230 11,5% Bialko 0,5g 0,4% Weglow... 5,6g 2,8% Tluszcze 0,1g 0,2% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Chleb świętojański opłukać i pokroić na małe kawałki (około 5mm)Wyrzucić pestkiWłożyć owoce do litrowego słoikaDorzucić ziarenka kawy i zalać wódkąSzczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni (co 2 tygodnie można przemieszać)Po 6 tygodniach przeleć przez sitko z gazą do butelkiMożna konsumować ;)