ROGALIKI DROŻDŻOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.83)
Przepis z zeszytu mojej mamy, który nigdy się nie znudzi. Świeżutkie drożdżowe rogaliki z powidłami (moje ulubione) lub jabłkami to niezawodny sposób na słodki początek dnia czy też popołudniową przekąskę.


SKŁADNIKI

2 szt. żółtek

pół kg mąki pszennej

2 łyżki białego cukru

250 g margaryny

100 g drożdży

pół szklanki mleka 2%

szczypta soli

powidła śliwkowe

jabłko

Polewa

cukier puder

woda

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
375
18,7%
Bialko
6,4g
4,2%
Weglow...
38,5g
19,2%
Tluszcze
21,7g
36,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki (oprócz polewy lukrowej) połączyć i wyrobić ciasto.
  2. Włożyć do lodówki na pół godziny.
  3. Rozwałkować ciasto dosyć cienko w kształt koła ( wykładać po dużej garści ciasta na raz ). Rozkroić je nożem na 8 części i na każdą nakładać 1 łyżeczkę powideł lub pokrojonych w małe kawałki jabłek. Poskładać z tych 8 części rogaliki.
  4. Zrobić to samo z pozostałym ciastem. Mi wychodzi ok. 45-50 rogalików.
  5. Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez ok. 25 minut.
  6. Po wystudzeniu polać rogaliki lukrem z połączonej wody z cukrem pudrem.


Rogaliki drożdżowe Przepis

Rogaliki drożdżowe Przepis

Rogaliki drożdżowe Przepis

Rogaliki drożdżowe Przepis