ROGALIKI SEROWE Z RICOTTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Te proste, lekkie i szybkie do przygotowania rogaliki zdominowały tegoroczny karnawał. Stanowią idealną przekąskę: smaczne dzięki delikatnemu serkowi ricotta, a do tego bez cukru. Osłodą jest tu nadzienie: najlepiej sprawdzą się naturalnie słodkie, domowe powidła śliwkowe.


SKŁADNIKI

125 g mąki orkiszowej

125 g mąki pszennej

200 g masła

250 g sera ricotta

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego)

powidła śliwkowe

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
390
19,5%
Bialko
8,3g
5,5%
Weglow...
24,7g
12,3%
Tluszcze
28,6g
47,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

1. Mąki przesiać przez sitko, wymieszać z sodą i posiekać z masłem.

2. Dodać serek ricotta oraz aromat waniliowy i zagnieść szybko ciasto, po czym włożyć na pół godziny do lodówki.

3. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować na kształt koła, z którego wyciąć 8 trójkątów.

4. Na każdy trójkąt nałożyć w szerszej części łyżeczkę powideł i zwinąć w rogaliki.

5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg około 25-30 minut aż do osiągnięcia złotego koloru.

6. Przed podaniem można dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Rogaliki serowe z ricotty Przepis

Rogaliki serowe z ricotty Przepis