ROGALIKI Z DŻEMEM RABARBAROWYM Rogaliki z dżemem rabarbarowym KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN LICZBA PORCJI 40 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Pyszności na podstawie przepisu z domu rodzinnego - idealnie kruche, naprawdę uzależniają. Nic tak nie umili mi poranka jak taki rogalik w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Przepis jest stosunkowo prosty, samo lepienie rogali też nie powinno nastręczyć trudności, nawet amatorom. Nadzienie to już pole do popisu. W mojej wersji w środku kryje się domowy dżem rabarbarowy, gęsty i niezbyt słodki. Kolejna dobra wiadomość: jeżeli przygotujecie większą porcję, śmiało część możecie zamrozić a następnie odgrzać w piekarniku gdy wpadną goście z niezapowiedzianą wizytą. Z podanych proporcji wychodzą dwie blaszki piekarnikowe rogalików (ok. 40 sztuk). SKŁADNIKI Ciastopół kg mąki pszennej250 g masła (zimnego)pół szklanki mleka 2%75 g drożdży2 szt. żółtek2 łyżki białego cukruszczypta soliNadzienie1 opakowanie dżemu (ok. 250 ml)Polewacukier puderwoda PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i ugnieć na jednolitą masę. Odstaw ciasto na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni (ja piekłam w termoobiegu). Ciasto podziel na 4 części. Wykładaj po jednej części z miski, każdą rozwałkuj cienko na kształt koła. Koło rozkrój nożem na 8 kawałków (jak pizzę). Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę dżemu rabarbarowego i zawiń w rulonik od zewnętrznej strony do wewnętrznej (patrz zdjęcie tutaj). Powtórz dla każdej z 4 części ciasta. Rogaliki ułóż na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli pieczecie w termoobiegu - można wstawić dwie blaszki jednocześnie. Piecz przez ok. 20-25 minut aż rogaliki się zarumienią. W małej miseczce przygotuj polewę lukrową mieszając dokładnie cukier puder i wodę (powinna być dość gęsta).