ROGALIKI Z DŻEMEM RABARBAROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 40
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pyszności na podstawie przepisu z domu rodzinnego - idealnie kruche, naprawdę uzależniają. Nic tak nie umili mi poranka jak taki rogalik w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy.
Przepis jest stosunkowo prosty, samo lepienie rogali też nie powinno nastręczyć trudności, nawet amatorom. Nadzienie to już pole do popisu. W mojej wersji w środku kryje się domowy dżem rabarbarowy, gęsty i niezbyt słodki.
Kolejna dobra wiadomość: jeżeli przygotujecie większą porcję, śmiało część możecie zamrozić a następnie odgrzać w piekarniku gdy wpadną goście z niezapowiedzianą wizytą.
Z podanych proporcji wychodzą dwie blaszki piekarnikowe rogalików (ok. 40 sztuk).


SKŁADNIKI

Ciasto

pół kg mąki pszennej

250 g masła (zimnego)

pół szklanki mleka 2%

75 g drożdży

2 szt. żółtek

2 łyżki białego cukru

szczypta soli

Nadzienie

1 opakowanie dżemu (ok. 250 ml)

Polewa

cukier puder

woda

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i ugnieć na jednolitą masę. Odstaw ciasto na godzinę do lodówki. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni (ja piekłam w termoobiegu). 
  3. Ciasto podziel na 4 części. Wykładaj po jednej części z miski, każdą rozwałkuj cienko na kształt koła. 
  4. Koło rozkrój nożem na 8 kawałków (jak pizzę). 
  5. Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę dżemu rabarbarowego i zawiń w rulonik od zewnętrznej strony do wewnętrznej (patrz zdjęcie tutaj).
  6. Powtórz dla każdej z 4 części ciasta. 
  7. Rogaliki ułóż na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli pieczecie w termoobiegu - można wstawić dwie blaszki jednocześnie. 
  8. Piecz przez ok. 20-25 minut aż rogaliki się zarumienią. 
  9. W małej miseczce przygotuj polewę lukrową mieszając dokładnie cukier puder i wodę (powinna być dość gęsta). 


Rogaliki z dżemem rabarbarowym Przepis

Rogaliki z dżemem rabarbarowym Przepis