ROLADA Z KURCZAKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Pierś z kurczaka to lekki i zdrowy posiłek. Można przygotować ją na bardzo wiele sposobów. Dziś pomysł na roladę z pieczarkami, cebulą i świeżą pietruszką


SKŁADNIKI

4 szt. piersi z kurczaka

150 g pieczarek

cebula (duża)

jajko

3 łyżki natki pietruszki

150 g sera żółtego

3 łyżki masła

sól

pieprz czarny mielony

Panierka

2 szt. jajek

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek bułki tartej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
224
11,2%
Bialko
12,3g
8,2%
Weglow...
12,9g
6,5%
Tluszcze
13,4g
22,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajko ugotować na twardo i odstawić do wystygnięcia
  2. Piersi z kurczaka rozbić na cienkie kotlety, oprószyć solą i pieprzem
  3. Drobno posiekać pieczarki, cebulę, pietruszkę i dusić 5 minut na małym ogniu
  4. Do farszu dodać posiekane jajko na twardo, przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze 5 minut
  5. Ostudzić farsz i kłaść go na kotlety razem z kawałkami sera i masła
  6. Mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami
  7. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
  8. Smażyć na średnim ogniu po 7-8 minut z każdej strony (dla rolady to będą 3 strony, nie 2)


Rolada z kurczaka Przepis

Rolada z kurczaka Przepis