ROLADA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.1)
Przepis ten zwrócił moją uwagę w dodatku do jednej z gazet. Wszystko to za sprawą współgrających ze sobą barw potrawy. Oczy mnie nie zawiodły, gdyż połączenie ciasta szpinakowego, wędzonego łososia i śmietankowego serka z dodatkiem czosnku (dosyć wyczuwalny w tym daniu) tworzy oryginalną mieszankę kolorów i smaków.


SKŁADNIKI

Ciasto

450 g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego)

2 łyżki mąki pszennej

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka masła

4 szt. jajek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Nadzienie

2 opakowania serka Almette (śmietankowe)

300 g łososia wędzonego (w płatach)

2 ząbki czosnku świeżego

PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni podsmażyć masło ze szpinakiem, dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz solą i pieprzem.
  2. Odsączyć na sitku i ostudzić.
  3. Do masy szpinakowej dodać żółtka.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
  5. Dodajemy mąkę i po wymieszaniu wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 15 minut  w temperaturze 190°C.
  7. Przestygnięte ciasto smarujemy serkiem śmietankowym wymieszanym z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku.
  8. Na serek układamy płaty łososia.
  9. Całość zwijamy jak roladę i owijamy ściśle folią do żywności.
  10. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Rolada ze szpinakiem i łososiem Przepis

Rolada ze szpinakiem i łososiem Przepis

Rolada ze szpinakiem i łososiem Przepis