ROSÓŁ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Nigdy nie byłam fanką rosołu, ale to chyba jedna z najbardziej rozgrzewających zup. W mojej wersji musi być obowiązkowo z dodatkami: dużą ilością marchewki i natki pietruszki. Oprócz tego, smaku doda niewielka ilość lubczyku.


SKŁADNIKI

porcja rosołowa (tj. szyja, grzbiet plus 2 skrzydełka, najlepiej od kury z wolnego chowu)

5 szt. marchewek

2 szt. pietruszki

seler

2 łyżki liści selera

lubczyk (liście plus odrobinę korzenia)

natka pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

woda (około 1-1,5 l)

250 g makaronu capellini (nitki)

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso i warzywa dokładnie umyć. Jeśli są za duże pokroić w mniejsze części.
  2. Porcję rosołową, marchewki, pietruszki i seler zalać wodą, przyprawić i gotować na małym ogniu bez przykrycia około 1-1,25 godziny.
  3. W międzyczasie ugotować makaron, przecedzić i odstawić.
  4. Posiekać natkę pietruszki, wyłożyć na talerze wraz z makaronem i polać rosołem. Można dodać wybrane warzywa np. u mnie marchewki.


Rosół Przepis

Rosół Przepis