ROSÓŁ Z GĘSI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.45)
Rosół z gęsi będzie smakował nie tylko tym, którzy generalnie uwielbiają rosół. To delikatna zupa z silnym aromatem warzyw i posmakiem gęsiny, która jest dość charakterystyczna. Mięso z gęsi nie jest tłuste, więc zupa jest dość lekka a jednocześnie pożywna.
Warto ją przygotować zwłaszcza jeśli wcześniej kupiliście całą gęś i chcecie wykorzystać jej wszystkie części.


SKŁADNIKI

1 l wody

gęś (porcja rosołowa)

pietruszka

3 szt. marchewek

¼ kg selera

cebula

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę wielkości około pół centymetra
  2. Wrzucamy warzywa do garnka i dodajemy mięso
  3. Jeśli nie chcemy, żeby rosół był mętny to mięso trzeba najpierw zalać na około minutę wrzątkiem a potem dokładnie umyć w zimnej wodzie
  4. Wlewamy wodę do garnka
  5. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez około godzinę
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem


Rosół z gęsi Przepis

Rosół z gęsi Przepis