ROSYJSKIE SYRNIKI Rosyjskie syrniki KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Kuchnia rosyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.02)75 Michał@MilionSmaków To tradycyjne danie kuchni Rosyjskiej, Ukraińskiej i Białoruskiej. Jak to bywa z daniami z długą historią przepisu jest wiele wersji. Mój pochodzi z książki "Kuchnia Rosyjska", która ma ponad 30 lat. Rosyjskie syrniki to proste i szybkie placki z twarogu z niewielkim dodatkiem innych składników. Je się je z kwaśną śmietaną, z cukrem pudrem, ale można też dodać wiele innych składników. SKŁADNIKI 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)mąka pszenna (do obtaczania)Ciasto4 łyżki mąki pszennej2 szt. jajek500 g twarogu półtłustego2 szczypty soliPosypka3 łyżki cukru pudru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 180 9% Bialko 16g 10,7% Weglow... 11,6g 5,8% Tluszcze 7,7g 12,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 652 32,6% Bialko 58,1g 38,7% Weglow... 41,8g 20,9% Tluszcze 28g 46,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie rozmieszać Wysyp mąkę na talerz Nabieraj dużą łyżkę ciasta i formuj w dłoniach płaskie placki Obtocz je w mące Na patelni rozgrzej masło klarowane Kładź placki i smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony aż będą złociste Przed podaniem posyp cukrem pudrem (najlepiej przez sitko)