ROSYJSKIE SYRNIKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.95)
To tradycyjne danie kuchni Rosyjskiej, Ukraińskiej i Białoruskiej. Jak to bywa z daniami z długą historią przepisu jest wiele wersji. Mój pochodzi z książki "Kuchnia Rosyjska", która ma ponad 30 lat.
Rosyjskie syrniki to proste i szybkie placki z twarogu z niewielkim dodatkiem innych składników. Je się je z kwaśną śmietaną, z cukrem pudrem, ale można też dodać wiele innych składników.


SKŁADNIKI

2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)

mąka pszenna (do obtaczania)

Ciasto

4 łyżki mąki pszennej

2 szt. jajek

500 g twarogu półtłustego

2 szczypty soli

Posypka

3 łyżki cukru pudru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
180
9%
Bialko
16g
10,7%
Weglow...
11,6g
5,8%
Tluszcze
7,7g
12,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie rozmieszać
  2. Wysyp mąkę na talerz
  3. Nabieraj dużą łyżkę ciasta i formuj w dłoniach płaskie placki
  4. Obtocz je w mące
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane
  6. Kładź placki i smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony aż będą złociste
  7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem (najlepiej przez sitko)


Rosyjskie syrniki Przepis

Rosyjskie syrniki Przepis